Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС: Къщата на Гешов остава, няма да става хотел

Закон и ред

ВАС: Къщата на Гешов остава, няма да става хотел

Снимка:

Столичната община запазва къщата на видния политик и банкер Иван Евстатиев Гешов, реши Върховният административен съд/ВАС/. Иван Евстатиев Гешов е премиер на България в периода 1911-1913 г. Къщата му е на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 и се запазва като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност до изработването на нов подробен устройствен план. С новия план ще отпадне предвиждането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, одобрено през 2004 г.

Със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков се създава устройствена възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за София сгради от началото на ХХ век, изградена по проект на арх. Никола Лазаров. Това стана възможно след окончателното решение на ВАС в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД. Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ II-4 „за хотел“, кв. 428, м.

С решение на ВАС от 11 октомври се отменя решение на Административен съд - София град и жалбата на „Артемида – БСИ“ АД се отхвърля.

Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.

Столична община е връчила заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие, информират от съда.  


Топ новини

виж още

Актуална тема