Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС остави в сила решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси за главния архитект на Шабла

Закон и ред

ВАС остави в сила решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси за главния архитект на Шабла

Снимка:

Актът на съда е основание за задължително освобождаване на Татяна Нейкова от длъжност

Върховният административен съд /ВАС/ остави в сила решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова – главен архитект на Община Шабла. Оставена е в сила и наложената от Комисията глоба в размер на 10 000 лв., присъдени са ѝ и съдебните разноски.

Производството срещу Нейкова е започнало след репортаж на Нова телевизия и публикации в страницата на Асоциацията на парковете в България в социалните мрежи. След събиране на множество доказателства е установено, че като главен архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение през 2013г. за строеж на двуетажна жилищна сграда с разгърната застроена площ 173, 80 кв. м. в курортния комплекс на с. Тюленово. Сградата е на „първа линия“, непосредствено до бреговата ивица.

През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син.

На 23.08.2019 г. синът на арх. Нейкова е подал друго искане – за увеличаване на застроената площ на обекта  до 313 кв. м. Исканите корекции са били одобрени от нея като главен архитект на Община Шабла.

На 28 май 2020 г. КПКОНПИ е установила конфликт на интереси за това, че в качеството си на лице, заемаща висша публична длъжност, арх. Нейкова е действала в частен интерес на свързано с нея лице – нейният син, като е презаверила документите за разрешение за строеж и като е одобрила увеличаването на застроената площ на обекта.

Решението на Комисията е обжалвано от Татяна Нейкова пред Административен съд – Добрич, който го отменя в едната му част и го оставя в сила в останалата. Делото е обжалвано след това и пред ВАС. Върховният съд потвърждава изцяло решението на КПКОНПИ. Върховните съдии считат, че следва да се изключи каквото и да е съмнение, че в случая действията на лицето, заемащо висша публична длъжност, се ръководят от частен интерес. Магистратите посочват, че арх. Нейкова е следвало да декларира наличие на такъв частен интерес и да си направи самоотвод в конкретния случай.

Съгласно разпоредбите на ЗПКОНПИ, установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за задължителното освобождаване на лицето от длъжност и за започване на проверка на имущественото му състояние.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още