Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС: „Подпорната стена” в местността Алепу край Созопол е законна

Закон и ред

ВАС: „Подпорната стена” в местността Алепу край Созопол е законна

ВАС: Подпорната стена в местността Алепу край Созопол е законна - Tribune.bg
Снимка:

„Подпорната стена” в местността Алепу край Созопол е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС, предаде Нова ТВ.

Магистратите отмениха акта на бившия служебен регионален министър Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев. Той отказа да съгласува проекта. От ВАС решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Проектът „Алепу вилидж” за строителството на  жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен, обявиха от фирмата инвеститор „Бриз 2000” за БНР.

Според проекта до две години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта. „Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите. Надявам се до края на годината да имаме строително разрешение”, допълни той.

„Първият етап на проекта е завършен. Той включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега. Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото подпорната стена има помещения, които приличат на стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от 4-етажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена ОВОС”, каза Тома Белев от „Зелено движение” пред БНР.

„Няма вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство. Този строеж не може да продължи, ако няма екооценка на устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс”, твърди Белев.

До края на 2024-та година фирмата инвеститор на проекта ще се опита да придобие документите, включително и строително разрешително, за завършването на големия жилищен комплекс в местността „Алепу”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати