Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС сезира Конституционния съд за Закона за биологичното разнообразие

Закон и ред

ВАС сезира Конституционния съд за Закона за биологичното разнообразие

Снимка:

Състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд (КС) за разпоредба на Закона за биологичното разнообразие. Става дума за чл. 12, ал. 7 от ЗБР, който въвежда необжалваемост на заповедите на екоминистъра за обявяване на дадена местност за защитена зона, съобщава Лекс.бг.

Върховните съдии Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева питат КС: „Противоречи ли нормата на чл.12, ал.7 от Закона за биологичното разнообразие на разпоредбите на чл.17, ал.1 и ал.3 и на чл.120, ал.2 от Конституцията относно предвидената забрана за обжалване на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона?“.

Делото, заради което сезират КС, е по жалби на граждани и фирми срещу заповедта на екоминистъра от 12 декември 2017 г., с която е обявена защитена зона „Комплекс Калиакра”. Тя е в землищата Каварна, Балчик и на селата Тюленово, Камен бряг, Свети Никола, Българево, Божурец и Топола и обхваща 483, 363 кв.км, от които 473, 272 кв.км морски пространства.

Според ВАС чл.12, ал.7 от ЗБР напълно ограничава защита на правото на собственост. Категоричната забрана за обжалване на заповедта по чл.12, ал.7 ЗБР води до невъзможността да бъде преценено дали наложените ограничителни мерки противоречат на принципа на пропорционалност, явяващ се измерение на правовата държава, пишат върховните съдии.

И заявяват, че тя противоречи и на чл.120, ал.2 от Конституцията, като лишава собствениците от съдебен контрол върху административния акт, който засяга техни права и интереси.

„Това засягане е пряко и непосредствено, предвид обстоятелството, че наложените ограничителни мерки произтичат от самата заповед. Забраната за обжалване на заповедта не дава възможност да се извърши проверка за спазване на процедурата по изготвяне, оповестяване и издаване на заповедта за обявяване на защитена зона.

Ограничаването на достъпа до съдебна защита не може да засяга реализацията на основни права и свободи на гражданите, освен когато не е обусловено от висша конституционна ценност, каквато съдът счита, че в случая не е налице. При изключване на определени административни актове от съдебно обжалване законодателят остава ограничен от общите конституционни принципи, като не могат да бъдат изключени от съдебно обжалване административни актове, които засягат основни конституционни права, каквото безспорно е и правото на собственост“, пише ВАС.

Той посочва, че като изключва споровете за законосъобразността на заповедите за обявяване на дадена защитена зона от компетентността на съдилищата, ЗБР лишава собственици на засегнатите имоти от възможност за съдебна защита на основно конституционно право и следователно нарушава и чл. 56 от Конституцията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още