Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът временно спря наредба на МОН, а с това и масовата смяна на училищни директори

Закон и ред

Съдът временно спря наредба на МОН, а с това и масовата смяна на училищни директори

Съдът временно спря наредба на МОН, а с това и масовата смяна на училищни директори - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд/ВАС/ временно спря действието на наредбата, по която се избират ръководителите на училищата, с което се блокират и конкурсите за директори на стотици училища в страната, притесняват се от просветното ведомство. Докато се води съдебен спор, тя наредбата може да се прилага. Определението на съда подлежи на обжалване, а от Министерството на образованието и науката уточняват, че ще се запознаят с решението на съда и ще решат какво да предприемат.

Приемането на наредбата за конкурсите беше едно от постиженията, които екипът на предходния образователен министър акад. Николай Денков посочваше в отчета си за свършеното на поста за 7-те месеца на правителството "Петков".

В момента текат конкурси за директори на около 400 училища в цялата страна. Наредбата, обаче, е атакувана от директорка на пазарджишко училище. Съдът постанови, че докато не се произнесе по същество по спора, правилата не може да се прилагат. Мотивът е "да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище", както и да се защити обществения интерес при евентуалната отмяна на цялата наредба.

Юристи коментират, че дори ВАС да отхвърли наредбата, училищата, за които има обявени конкурси, няма да останат без директори. Те ще се ръководят от досегашните директори или ще бъдат назначени временно изпълняващи длъжността.Етикети ВАС, директори
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети