Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС: Заповедта на Панов за спиране на Единната информационна система във ВКС е нищожна

Закон и ред

ВАС: Заповедта на Панов за спиране на Единната информационна система във ВКС е нищожна

ВАС: Заповедта на Панов за спиране на Единната информационна система във ВКС е нищожна - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София – град, с което беше обявена за нищожна заповедта на бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов за спиране на използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд (ВКС).

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че оспорената заповед е нищожна, приета е от некомпетентен орган и при липса на валидно правно основание за издаването й. Компетентният орган, който одобрява използването на информационни система в органите на съдебната власт е Пленумът на Висшия съдебен съвет. Съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт не съществува законова презумпция това правомощие да се предоставя на пленумите на съдилищата или на техните председатели. В този смисъл обосновани са изводите на първоинстанционния съд, че с нареждането да се преустанови работата на ЕИСС и да се премине към ползване на АСУД се изземва неправомерно компетентност и се постановява акт, който е изцяло извън правомощията на председателя на ВКС и Пленума на ВКС.

Съдебният състав обезсилва частично решението на първоинстанционния съд, в частта, в която Административен съд София – град се е произнесъл и по жалба на адвокат Николай Баташки. В тази част решението е недопустимо, тъй като първоначалната жалба е недопустима, поради липса на пряко и непосредствено засягане на правната сфера на този жалбоподател.

Решението е окончателно.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати