Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Венецианската комисия обяви, че законодателните напъни за отстраняването на Иван Гешев противоречат на Конституцията

Закон и ред

Венецианската комисия обяви, че законодателните напъни за отстраняването на Иван Гешев противоречат на Конституцията

Венецианската комисия обяви, че законодателните напъни за отстраняването на Иван Гешев противоречат на Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Правосъдната реформа, промотирана от Христо Иванов и партията му, за съдия, който да разследва главния прокурор, както и представения от бившия правосъден министър Надежда Йорданов законопроект, се провалиха.

В законопроекта беше заложено разследването на главния прокурор да се провежда от специално назначен съдия, който да изпълнява временно функциите на прокурор. Според становището на Венецианската комисия така написаното не е достатъчно детайлно. Като допълнение предложените изменения влизат в колизия с конституционните норми и решения на българския Конституционен съд, иначе казано, ако бъдат приети във вида, в който партията на Христо Иванов настоява, то те ще се окажат противоконституционни.

„Венецианската комисия е на мнение, че целта за подобряване на отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промяна на правилата за наказателно разследване“, става ясно от становището, в което се посочва още: „българският законодател ще се изправи пред трудността да намери равновесие между две задачи - да приведе българското право в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, тълкувана от Европейски съд по правата на човека, както и да спазва ограниченията по българската Конституция, както е тълкувана от Конституционния съд“.

Комисията препоръчва точно и подробно уточняване на параметрите на процедуата при евентуално разследване на главния прокурор, което в представения от Надежда Йорданов законопроект не е направено.

Венецианската комисия изрично посочва, че приемането на нормативна база за засилване на контрола над главния прокурор, не трябва да дава възможност за политически и какъвто и да е друг нелегитимен натиск над висшия магистрат. От Венецианската комисия препоръчват „да се въведе отсяващ механизъм за разглеждане на явно неоснователни жалби срещу главния прокурор“.

От становището става ясно, че опитите да се монополизира темата за съдебна реформа на прокуратурата от политически сили или лобистки кръгове, които твърдяха че може да стане и без изменение на Конституцията, е невъзможно. Венецианската комисия ясно показва, че промяната единствено на законодателната уредба, с което да се въведе „извънреден контрол“ при разследвания на обвинител №1, не е само противоконституционно, но противоречи и на обявени вече решения на българския Конституционен съд.

С оглед на изминалите избори и не само, съдебна реформа в пълната ѝ цялост няма да бъде осъществена без участието на ГЕРБ, ДПС и БСП, тъй като се изисква изменение на Конституцията. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати