Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС

Закон и ред

Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС

Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия, обсъди и гласува становище по предложенията за промени на българската Конституция, съобщи Министерството на правосъдието на страницата си във Фейсбук.

На заседанието са участвали министърът на правосъдието Атанас Славов и неговият заместник Емил Дечев. 

Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента Висш съдебен съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите в съвета, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет. По отделни предложения се изразяват критики и препоръки, гласи съобщението.

Атанас Славов е защитил основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт, се посочва още в съобщението.

Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на НС – в Прокурорския съвет.

Проектът за промени в Конституцията бе подкрепен на първо гласуване от 161 народни представители, като не събра необходимите три четвърти от гласовете и не беше приет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати