Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Версията за хранително отравяне на Гебрев е отхвърлена

Закон и ред

Версията за хранително отравяне на Гебрев е отхвърлена

Версията за хранително отравяне на Гебрев е отхвърлена - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор Сотир Цацаров: Ние разследваме опит за убийство

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред парламентарната Комисия за контрол на службите и използването на СРС, че в никакъв случай не твърди, че г-н Емилиян Гебрев е претърпял хранително отравяне, а се разследва опит за убийство. Той заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и шефовете на ДАНС бяха изслушани от депутатите относно инцидента с оръжейния търговец Гебрев от април 2015г.

„Версията, която е свързана със съдържанието на въпросното фосфороорганично съединение – пестицид във въпросната рукола, е проверена докрай - до производителя на руколата - и категорично е отхвърлена, т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство“, уточни главният прокурор.

По отношение на руския гражданин Федотов, както и по отношение на други руски граждани, на Комисията са били представени всички данни, които касаят не само това, което е споделено публично относно трикратното влизане и излизане от българска територия, но и всичко, което ДАНС и МВР са събрали до този момент. Това включва маршрут на лицата, места за настаняване, моторни превозни средства и лица – други руски граждани, които са ги придружавали.

„Двете линии на разследване са свързани, както с опита за убийство, т.е. със опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор във фирма ЕМКО, от една страна, а от друга – с пребиваването на руски граждани у нас. Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност, е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние“, подчерта Сотир Цацаров.

Към момента на отравянето, предната вечер г-н Гебрев е бил на вечеря с руски и полски граждани, негови бизнес партньори. Това също е предмет на разследване, защото според главния прокурор мотивите на отравянето трябва да се търсят към момента на осъществяването му – към 2015г. или малко преди тях. Самият Гебрев заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували.

„Това, което разговаряхме вътре и с народните представители е, че ние ще изискаме от съответната междуведомствена комисия данни за всички сделки, които касаят износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент. Работи се по всички версии“, допълни Цацаров.

Относно милионите от Венецуела, открити по сметките на български гражданин в малка банка у нас, главният прокурор заяви, че всички пари по адвокатската сметка с няколко подсметки са блокирани.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати