Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВКС: Две години и шест месеца условно за кмета на Септември

Закон и ред

ВКС: Две години и шест месеца условно за кмета на Септември

Снимка:

Марин Рачев е обвинен в укриване на данъци в големи размери

Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив, с което Марин Рачев – кмет на община Септември, е осъден на 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Изтърпяването на наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от 4 години.  Тричленен състав на ВКС оставя в сила решението на Апелативен съд – Пловдив. Решението е окончателно.

Марин Рачев е признат за виновен за това, че в качеството си на едноличен търговец в Пазарджик от 2005 до 2007г. и при условията на продължавано престъпление, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери от близо120 000 лв. Той е осъден на 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Подсъдимият е осъден да заплати на държавата сумата от 115 106, 01 лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди.

Срещу Рачев бе повдигнато и обвинение през септември от Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост в размер на над 226 хиляди лева, колкото са причинените щети на община Септември.

Тричленният състав на ВКС намира касационната жалба за неоснователна. Установено е също, че 15 бр. подадени месечни справки декларации по ЗДДС и 1 бр. годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ са подписани от съпругата на подсъдимия, а не от самия Рачев. Поради това прокурорът е поискал да се изменят първоначалните две обвинения, които да се обединят в едно, а именно – за престъпление, състоящо се от 16 деяния, като е увеличена и продължителността на инкриминирания период. Искането на прокурора е допуснато изцяло. Според съдебния състав на ВКС така постигнатият краен резултат е правилен, тъй като е съобразен с изискванията на действащия процесуален закон. Затова съдебният състав на ВКС не споделя възражението, че първоинстанционният съд е бил предубеден и е лишил подсъдимия от справедлив процес.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още