Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВКС поиска да бъдат върнати орязаните 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата

Закон и ред

ВКС поиска да бъдат върнати орязаните 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата

ВКС поиска да бъдат върнати орязаните 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата трябва да разполага със средства, необходими за нормалното ѝ функциониране, а основната гаранция за нейната независимост е осигуряването на достатъчно средства, обезпечени от държавата в рамките на цялата бюджетна година.

Намаляването на бюджетните разходи за държавното обвинение рефлектира върху съдебната власт като цяло, която по този начин е поставена в условията на бюджетен недостиг. Това се казва в становище на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) до Конституционния съд (КС). То е по делото, образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев срещу орязания бюджет на прокуратурата. Той беше намален с 20 млн. лева. Съдиите от ВКС са на мнение, че КС трябва да отмени този текст.

„Намалявайки бюджетните разходи с 20 млн. лв., Народното събрание е намалило общия размер на заложените от ВСС в неговия проект бюджетни разходи на съдебната система”, припомнят върховните магистрати.

И казват още: Действително по силата на Конституцията парламентът има суверенно право при приемане на държавния бюджет да определя размера и условията за получаване на субсидията от бюджета на всички държавни органи, включително и тези на съдебната власт.

Съдиите обаче напомнят за решение на КС от 12 юни 2001 г., в което се казва, че всяка „корекция трябва да е достатъчно мотивирана по начин, че да изключва постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените”.

В конкретния случай, упражняването на това правомощие от Народното събрание е с неясни мотиви: за „спешно реформиране и преструктуриране...” на конституционно установен орган на съдебната власт, посочва Пленума на ВКС.

Според магистратите това създава предпоставки за сериозно затрудняване, или практически - блокиране неговата работа поради недостатъчно финансиране и има за последица накърняване независимостта на съдебната власт като цяло.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема