Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВКС потвърди доживотния затвор на Дилян Бетев, хвърлил детето си от виадукт

Закон и ред

ВКС потвърди доживотния затвор на Дилян Бетев, хвърлил детето си от виадукт

ВКС потвърди доживотния затвор на Дилян Бетев, хвърлил детето си от виадукт - Tribune.bg
Снимка:

Върховните съдии не съзират предпоставки за снизходителност

ВКС потвърди наказанието „доживотен затвор“ на Дилян Бетев, който през лятото на 2019г. хвърли от мост край Габрово и уби 6-годишния си син, а после заплаши, че ще скочи и той.

Първоинстанционният съд му даде същата присъда, която той да изтърпи при първоначален специален режим, както и да заплати 200 000 лв. на майката на починалото дете.

Делото във ВКС бе образувано по жалба на подсъдимия Дилян Бетев. В касационната жалба се твърди явна несправедливост на наложеното наказание и се прави искане за намаляването му на 20 години лишаване от свобода. Тричленният състав на ВКС не споделя изложените в жалбата твърдения за пропуски при индивидуализиране на наказателната отговорност на подсъдимия. 

Подчертано е наличието на многобройни отежняващи вината обстоятелства – пет на брой, преценена е обстановката, в която е осъществено убийството – подсъдимият е хвърлил малолетното си дете през висок виадукт, през нощта, като е сторил това предумишлено, търсейки оправдание в житейските си неблагополучия и личен конфликт с майката.

„Не се съзират предпоставки за снизходителност, която търси подсъдимият с искането си за налагане на наказание от 20 години „лишаване от свобода“, която в конкретната ситуация би била неоправдана“, категорични са върховните съдии.

Решението на съда не подлежи на обжалване. Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати