Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВКС: „Царска Бистрица“ е на Симеон Сакскобургготски

Закон и ред

ВКС: „Царска Бистрица“ е на Симеон Сакскобургготски

Снимка:

След серия дела, съдът за първи път приема, че имотът принадлежи на наследниците на царското семейство

Върховният касационен съд /ВКС/ отхвърли иска на държавата срещу бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, и сестра му Мария-Луиза за така наречения дворец "Царска Бистрица". Съдът окончателно постанови, че „Царска Бистрица“ е на Сакскобургготски и сестра му.

Това е първото от серията дела, по което съдът приема, че някой от спорните имоти принадлежи на наследниците на царското семейство. До момента държавата спечели съдебните процеси за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившето стопанство на УБO край Врана. Основният мотив, с който се отхвърлиха претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му бе негодната „реституция“, както и че горите и дворците изначално са били собственост на държавната служба Интендантство, a не на монарсите в лично качество. 

По делото за "Царска Бистрица" мотив на държавата да настоява, че е собственик, бе конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. С решението на Конституционния съд /КС/ той бе  обявен за противоконституционен през 1998 г. Държавата в лицето на регионалното министерство се аргументира, че Интендантството на цивилната листа на царя е придобило имота по давност от 1900-1930 г., както и че решението на КС, с което конфискационният закон беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила.

С днешното си решение, обаче, ВКС отхвърля всички тези аргументи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още