Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Внимание: Фалшиво злато се продава масово онлайн

Закон и ред

Внимание: Фалшиво злато се продава масово онлайн

Снимка:

Фалшиво злато се предлага в интернет. Бижута с примеси на ниски цени заливат групите за продажби в социалните мрежи, съобщи NOVA. Накитите менте се предлагат изключително активно по време на пандемията, а измамите зачестяват с поскъпването на златото. Освен това, бижутата са сред най-предпочитаните подаръци под елхата.

Фалшивите накити се продават предимно в социалните мрежи. Най-честите злоупотреби са свързани с предлагане на продукти с по-ниска чистота на златото и дори замяната му със съвсем различен материал, което понижава стойността на пръстена или гривната в пъти.

Професионалният златар Димитър Алексиев е с 50 години опит в занаята и трудно може да обърка оригинала с фалшификата. Според него става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясен състав и качество.

Ръст в опитите за продажба на фалшиви златни бижута през последните месеци отчитат и от бранша. С поскъпването на златото и изместването на търговията в интернет измамните оферти стават все повече, предупреждава дилърът на валута и злато Мартин Миланов.

За да се избегнат фалшификатите, експертите съветват внимателно да проверяваме търговците – дори тези, които продават в интернет. Всеки от тях трябва да е регистриран, а бижутата – да са придружено от сертификат за качество.

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчетата, предупреждават дилърите. Разпознаването на фалшификатите става предимно по външни белези, тъй като детайлните изображения и надписи от оригинала трудно могат да бъдат повторени.  


Коментари (1)

Тартаковер Преди години имаше един интересен случай. При "разкопки" у нас, бяха открили древна златна монета с изключителна археологическа стойност. Изследваха я видни експерти, с най-модерната и микроскопска техника, накрая я изследва и видния траколог проф. Маразов(онзи същия който беше кандидат за президент от БСП). Всички бяха единодушни, че сме открили нещо уникално за света.
По същото време имаше един възрастен иманяр бай Желязко, наричаха го Императора(в последствие го убиха). Бай Желязко -Императора взе монетата, потърка я, огледа я и отсече- менте ! Оказа се напълно прав.
24.12.2020 13:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още