Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Военна прокуратура не вижда основание за производство по сигнали за корупция в МО

Закон и ред

Военна прокуратура не вижда основание за производство по сигнали за корупция в МО

Снимка:

Сигналите бяха подадени от служебното ръководство на Министерството на отбраната още през май

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за корупция в главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Сигналите бяха подадени от служебното ръководство на Министерството на отбраната още през май, припомня БНР.

Още в началото на мандата на първия служебен кабинет служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска от Военната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят дейностите на дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018-2019 г., както и за 2020-а година.

Служебното ръководство видя в действията „индикации за корупция“ и обясни, че 80 процента от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени чрез директно възлагане, без проучване на пазара и предпочитане на изпълнители.

Преведената сума е за около 184 милиона лева.

Част от договорите засягат инфраструктурата за новите изтребители Ф-16. Директорът на дирекцията за инфраструктура на отбраната беше освободен, а други бяха наказани.

„Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство“, каза с днешна дата министър Георги Панайотов. Но министерството все още очакват и становището на държавната финансова инспекция.

От отговора на въпроси на „Хоризонт“ става ясно, че проверките се правят „съобразно административния капацитет на Агенцията“. А подадените от МО сигнали не са приоритетни. Защото приоритетни са сигналите идващи от МС, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.  


Топ новини

виж още

Актуална тема