Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Военна прокуратура за смъртта на Валентин Терзиев: Разследването е насочено и в посока за други обвиняеми

Закон и ред

Военна прокуратура за смъртта на Валентин Терзиев: Разследването е насочено и в посока за други обвиняеми

Военна прокуратура за смъртта на Валентин Терзиев: Разследването е насочено и в посока за други обвиняеми - Tribune.bg

Военната прокуратура съобщи обстоятелства около разследването на инцидента с падналия край Шабла МиГ-29, при който загина военния пилот майор Валентин Терзиев през юни 2021 г. В понеделник беше обвинен полковник Методи Орлов, който е заместник командир на авиобазата в Граф Игнатиево.

Повдигнато е обвинение на действащ офицер от армията за това, че на 9 юни по време при упражнението, правено от Терзиев, поради немарливо отношение и въпреки опасната ситуация, офицерът вместо да отмени стрелбата, е заповядал да слезе под минималната регламентирана височина - 4000 метра, за която е бил подготвен майорът, казаха от прокуратурата.

В резултат на това е станал инцидента, станал по време на учение на нощна стрелба, обясниха от държавното обвинение.

„Обвинението обхваща и щетите за министерството на стойност 9 милиона лева. Случаят касае МИГ-29, който се намира на дъното на Черно море. Има изготвени няколко експертизи и вчера е повдигнато обвинението. Най-важна е съдебно - инженерна и авиационна експертиза”, казаха още от обвинението.

„Разследването е насочено и в посока за други обвиняеми. Ако има такива, ще съобщим. Това е в правомощията на наблюдаващите прокурори”, каза говорителят на Военно-окръжна прокуратура-София капитан Евгения Деянова.

Спазени са всички предварителни регламенти за изпълнение на този полет. Но има гласови данни и правен регламент, които сочат, че офицерът не е отменил стрелбата, въпреки неспазването на правилата. Обвиняемото лице има 2 обвинения, но може те да бъдат промени.  Разследването е напреднало, но не е приключило.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати