Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВСС с резерви към предложените промени в Конституцията

Закон и ред

ВСС с резерви към предложените промени в Конституцията

ВСС с резерви към предложените промени в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Пленумът на ВСС с резерви към конституционните промени. На извънредно заседание на Пленума членовете на кадровия орган гласуваха разделно предложенията за измененията в Основния закон. Кадровиците очаквано разкритикуваха разделянето на ВСС на два отделни органа, както и намаляването на правомощията на главния прокурор.

Цветинка Пашкунова представи общото становище на кадровиците. „Очевидно е, че предложенията на законодателя за разделяне на ВСС на два органа, намаляването на мандата, както и на тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор не съответстват на задължителното тълкуване на КС. Същото се отнася и за мандата на Инспектората към ВСС. Независимо от тези съображения ние сме изразили отрицателно становище и по отношение повторността на мандатите на тримата големи. Накърнен е и балансът между властите с лишаването на президента от правомощието на назначава и освобождава председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор по предложение на Пленума на ВСС.

Такова нарушаване на баланса е предпоставено и от възлагането министъра на правосъдието на управлението на съдебните сгради, както и начинът, по който се формира съставът на прокурорския съвет като знаем, че там преобладаващата част от членовете се избират от НС, т.е съставляват парламентарна квота“, посочи членът на съвета.

Пашкунова коментира, че те изразяват резерви по отношение на съкращаване на правомощията на главния прокурор и приравняване на фигурата му с тази на всеки друг административен ръководител в орган на съдебната власт. Тя препоръча законодателят задълбочено да преосмисли промените, да се проведе задълбочена дискусия и да бъдат чути всички експертни мнения.

Атанаска Дишева от ВСС се обяви „за” намаляването на правомощията на главния прокурор.

„Главният прокурор не следва да разполага с правомощието надзор за законност”, смята тя. Според нея методическите указания за работа не трябва да се дават от прокурорския съвет. Дишева е съгласна за разделенято на ВСС на два отделни органа.

Дебатът продължава.

В същото време днес ще се събере и парламентарната конституционна комисия, която ще разгледа на първо четене проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС. Предложенията бяха внесе в края на юли, а обсъждането им по същество беше обвързано с очакваното в края на тази седмицата становище на Венецианската комисия.

В няколко посоки са предлаганите промени, като основната декларирана линия е съдебната. Сред тях - ограничаване правомощията на главния прокурор и превръщането му в просто ръководител на Върховната  касационна прокуратура, намаляване на мандата му, но с възможност за два от по пет години.

Кадруването в съдебната власт да се поеме от Съдийски и Прокурорски съвет, които пък да се попълват по нова формула, предлагат още вносителите. Както и президентът да няма последната дума чрез указа си в процедурите за избор и освобождавате на главния прокурор и председателите  на двете върховни съдилища.

Именно около правомощията на държавния глава е концентрирана втората линия в предложенията за изменение в Основния закон. В тях е заложен нов модел на института на „служебното правителство“, пише БНР.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети конституция
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати