Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Янаки Стоилов и Соня Янкулова ще положат клетва като конституционни съдии

Закон и ред

Янаки Стоилов и Соня Янкулова ще положат клетва като конституционни съдии

Снимка:

Днес в Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии Янаки Стоилов и Соня Янкулова. Тя ще се състои в присъствието на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов. Парламентът трябва да излъчи двама представители, но това ще се случи след изборите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема