Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВСС започва процедурата по избор на председател на ВКС тази седмица

Закон и ред

ВСС започва процедурата по избор на председател на ВКС тази седмица

ВСС започва процедурата по избор на председател на ВКС тази седмица - Tribune.bg
Снимка:

Янаки Стоилов не изключи възможността да има собствена кандидатура

Тази седмица ВСС подновява своята дейност и в неговия дневния ред са включени старт на процедурата по избор на председател на ВКС.

Това каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов като това ще стане в четвъртък.

7-годишният мандат на Лозан Панов изтича в началото на следващата година.

Служебният правосъден министър не изключи възможността да има собствена кандидатура за поста.

„Самоцелно нямам амбиция да предлагам кандидатура, въпреки че имам такова право. Разчитам да постъпят предложения за различи кандидати. Аз също мога да изразявам становище по отношение на тези кандидатури или ако видя, че в професионалните среди или обществото се прави предложение и то не може да стигне до официалната процедура – бих се ангажирал да застана зад такава кандидатура. Но не бих влязъл в капана някой да каже, че изпълнителната власт иска да се овладее ръководството на ВКС“, каза Стоилов. 

Той обобщи свършеното и заяви, че през втория си мандат в служебния кабинет ще продължи започнато. 

Със законодателна промяна миналия парламент реши Бюрото по защита на свидетелите, че минава под управлението на Министерството на правосъдието. Янаки Стоилов припомни, че по отношение организацията на дейността по ускорено прехвърляне на Бюрото към МП е провел среща както с главния прокурор, така и с ръководителя на Бюрото, за да бъдат уточнени действията. Той очаква законът да влезе сила следващата седмица.

Служебният правосъден министър посочи, че някои от служителите може би ще поискат да се върнат в НСО.

„Това решение вече зависи от тях, от ръководителя на службата за охрана. Аз съм заявил, че служителите, които желаят и които показват необходимите професионални качества, включително ръководителят на бюрото, могат да продължат да изпълняват своите задължения. Също така да бъде направен преглед, ако се открият лица, които са извършили действия, накърняващи престижа на Бюрото, там вече да бъдат взети съответстващи решения“, обясни Стоилов.

Той посочи и че са определени хората от страна на министерството, а вече и от страна на прокуратурата, които ще участват в приемно-предавателната дейност. „Имам амбицията всичко това да бъде направено за броени седмици, а не в течение на месеци, така че да могат дейностите на Бюрото да продължат ефективно", заяви министърът на правосъдието.

На въпрос дали главният прокурор ще ползва охрана, министър Янаки Стоилов заяви, че той не е давал заявка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати