Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Янаки Стоилов: За месец и половина – два може да се направи анализ на спецструктурите

Закон и ред

Янаки Стоилов: За месец и половина – два може да се направи анализ на спецструктурите

Снимка:

По време на обсъждането главният прокурор Иван Гешев не се съгласи, че анализът може да бъде направен в тези срокове

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов смята, че анализът на работата на спецсъда и спецпрокуратурата трябва да е готов за месец и половина-два. Той не е съгласен с гласуваните вчера от членове на ВСС срокове от три месеца. Това стана ясно от думите му преди днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

„Според мен предостатъчно е за месец и половина – два, тези резултати да бъдат налице. Виждам, че предлагат по-дълги срокове. Аз ще настоявам за по-кратки срокове, което по никакъв начин няма да засегне пълнотата и качеството на работата, но опитът да се разтягат тези срокове ми се струва като стремеж да се отложат реалните резултати“, коментира Стоилов и добави: „Ще призова тези срокове, без да бъдат спешни, да бъдат достатъчно кратки, тоест още в мандата на служебното правителство резултатът да бъде даден, за да могат и партиите, и българските граждани да се ориентират, да имат своята преценка по това, което ще представи ВСС, а не след това“, каза Стоилов.

Важни са фактите и данните, които ще бъдат изнесени, посочи Стоилов и се съгласи с възможността европейски прокурори също да бъдат ангажирани за този анализ.

Янаки Стоилов отбеляза също, че вече е започнала проверката в Агенцията по вписванията, а нейната цел е да се установи как работи този орган „от гледна точка на точност и срочност“.

Повод да се установи какви са резултати от дейността на спецправосъдието беше предложението на „Демократична България“ в предишния законопроект за закриването му.

По време на обсъждането, което се провежда чрез видеоконферентна връзка главният прокурор Иван Гешев не се съгласи, че анализът може да бъде направен в рамките на два месеца.

„Ясно е, че има политическо желание за закриване на специализираните структури, ясно е, че тези желания съвпадат с интересите на олигарси, съвпадат и с чужди интереси“, заяви Гешев преди да преустанови участието си в обсъждането.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още