Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ясен Тодоров: Семерджиев сменял номерата на две коли

Закон и ред

Ясен Тодоров: Семерджиев сменял номерата на две коли

Ясен Тодоров: Семерджиев сменял номерата на две коли - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме свидетели по казуса със стълбата, Симона Радева безспорно е помагала“, коментира още той

„В петък бяха готови и резултатите от изследването за наличие на наркотични вещества, като експертите от НИК са установили наличието на метамфетамин в кръвта на обвиняемия, което означава, че е осъществен  четвърти квалифициращ признак от тежконаказуемия състав на чл. 343, ал. 3 от Наказателния кодекс. Единствено по обективни причини, защото НК не може да се тълкува разширително, не може да бъде осъществен петият квалифициращ признак, а именно: пътнотранспортното произшествие да е настъпило на пешеходна пътека.“ Това коментира в интервю за „Телеграф“ Ясен Торов директор на Националната следствена служба.

„Парадокс е, че то е настъпило на тротоар, а законодателят е пропуснал да квалифицира ПТП-та с настъпила смърт или тежки телесни повреди, когато те са причинени извън автомобилния път. С цел отстраняване на този пропуск съм предложил на една от парламентарните групи конкретен текст, с който да бъде допълнена разпоредбата на чл. 343, ал. 3 от НК. Удовлетворен съм, че предложението ми намери подкрепа и още на 11 юли в деловодството на Народното събрание има внесен законопроект за приемане на предложените от мен изменения в Наказателния кодекс“, коментира още той.

Тодоров отбелязва, че към момента не може да потвърди или отрече присъствието на други лица в автомобила на Семерджиев по време на произшествието. По думите му той може да излага единствено факти, които вече са станали публично известни по време на заседанията на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

„В хода на разследването сме установили много факти и обстоятелства, но оповестяване на някои от тях може да попречи на разследването“, допълва той.

Торов е категоричен, че безспорно е установено, че Симона Радева е оказвала помощ на Семерджиев, но не може да коментира самоличността на другите двама свидетели с оглед на тяхната сигурност и в интерес на разследването.

„Въз основа на обясненията на Радева и на други свидетели Софийска градска прокуратура е отделила материали в ново досъдебно производство за т. нар. полицейски чадър над Семерджиев, като по него се провеждат активно процесуално-следствени действия с цел установяване дали лица от състава на МВР са подпомагали някаква нелегална дейност на обвиняемия преди настъпване на пътния инцидент“, посочва директорът на следствието.

По думите на Тодоров съпоставителната експертиза е категорична в заключението си, че маратонките са от един и същи чифт. Припомняме, че едната беше открита на мястото на катастрофата, а друга в апартамента, в който беше задържан Семерджиев.

„Именно това заключение доказва факта, че Семерджиев е бил в джипа по време на катастрофата. Вече е назначена и експертиза с цел установяване на биологичен материал, включително кръв по маратонките и евентуалното му съвпадение с ДНК профила на извършителя или на жертвите. Такава експертиза е назначена и на дрехите, които бяха иззети при претърсването в дома на Семерджиев, за които се предполага, че е бил облечен с тях в момента на фаталния инцидент на 5 юли“, обяснява Тодоров.

По думите му вече е установено и лицето от автосервиза.

„Този човек е установен и са му проведени няколко разпита, от които е видно, че той продължително време е имал бизнес отношения с обвиняемия. Събрани са вече много доказателства за действията на това лице с цел унищожаване на доказателства, както и за съвместната му дейност със Семерджиев преди катастрофата. Голяма е вероятността материалите от делото, свързани с тази дейност, да бъдат отделени в ново досъдебно производство, вероятно за документни, финансови и данъчни престъпления“, коментира Тодоров.

По думите на Тодоров Семерджиев е сменял номерата на двата автомобила, с които се е движел.

„В момента следователите от Националната следствена служба установяват именно това: колко пъти Семерджиев се е легитимирал пред органите на МВР с фалшива швейцарска или друга шофьорска книжка. За такова престъпление – по чл. 316 във вр. чл. 308 от НК, извършено преди около месец в Студентски град, той вече е привлечен в качеството на обвиняем. Установяват се също така и различните регистрационни табели, с които Семерджиев е управлявал автомобилите „Ауди Q7“ и „Мерцедес“ - S класа. Той вече има обвинение и за такова престъпление – управление на МПС с фалшиви регистрационни номера“, посочва той.

Тодоров коментира и охлузванията по дясното стъпало на Семерджиев.

„Логичното обяснение за кръвонасядането по дясното стъпало е това, че той е тичал бос от мястото на инцидента до жилището на ул. „Горски пътник“, след като дясната му маратонка е останала в катастрофиралия джип.“

Ясен Тодоров посочи, че в момента се прави и експертиза на намерените на място мобилни телефони. Първо се правят такива за биологичен материал, а след това ще бъдат направени и технически.

„Ще бъде поискано от съда да се даде разрешение по реда на ЗЕС за получаване на информация от мобилните оператори за трафичните данни на абонатните номера, използвани както от обвиняемия Семерджиев, така и от други лица, представляващи интерес за разследването“, посочи още той.

Що се отнася до криминалните регистрации Тодоров посочи, че няма данни Семерджиев да е свидетел по дело за наркоразпространение.

„Със сигурност е излежавал 8-месечна присъда за разпространение на наркотици. Съставяни са му и десетки актове за установяване административни нарушение по Закона за движение по пътищата. В заключение мога да кажа, че в първите дни след катастрофата беше проведено интензивно разследване по т. нар. горещи следи, благодарение на които бяха събрани множество доказателства, които вече са подложени на експертно изследване. Надявам се експертните заключения да бъдат изготвени своевременно, разследването да приключи в разумен срок и делото да бъде внесено в съда, който да даде обективна оценка на свършеното от разследващите органи и прокуратурата“, посочи Тодоров.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати