Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ясен Тодоров: Целта по време на повторното гласуване за главен прокурор беше да се протака

Закон и ред

Ясен Тодоров: Целта по време на повторното гласуване за главен прокурор беше да се протака

Ясен Тодоров: Целта по време на повторното гласуване за главен прокурор беше да се протака - Tribune.bg
Снимка:

„Аз също мисля, че всичко е записано в Конституцията и в Закона за съдебната власт. По време на повторното гласуване за Иван Гешев, малка част от членовете на ВСС се опитаха да превърнат тази важна процедура в един абсолютен цирк. Три часа се водиха процедурни спорове. А в закона ясно е записано как следва да се действа“. Това заяви бившият член на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред БНТ.

По-рано днес президентът Румен Радев каза, че няма да бави отговора дали ще подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор.

„Целта по време на повторното гласуване беше да се протака, да се създаде напрежение. Отвън имаше митинг, на който се извършиха доста хулигански прояви от хора, които не знам дали знаеха защо са там. Сега протестиращите настояват президентът да не подписва указа и да се обърне към конституционния съд“, каза още Ясен Тодоров.

Той нарече исканията на протестиращите абсолютно незаконен политически натиск върху държавния глава.

Съображенията на Румен Радев за неподписването на указа за назначаването на Гешев бяха свързани само с процедурата, а не с качествата на кандидата за главен прокурор.

Тодоров беше категоричен, че при повторното предложение, направено от пленума на ВСС, президентът е длъжен да издаде указ.

„Като за трима го изслушваха Иван Гешев, колкото продължи избора на Сотир Цацаров преди 7 години, но тогава имаше трима кандидати“, коментира бившият член на ВСС.

На въпроса щеше ли да протече по-добре гласуването, ако имаше състезание, Ясен Тодоров отговори:

„Промените в закона от 2016 година и предшестващите ги промени в Конституцията от 2015 година заложиха този капан. Ако беше останала старата ситуация, 5-имата членове на ВСС, които не гласуваха в подкрепа на Гешев, щяха да имат възможността да направят свои номинации и щеше да има втори кандидат. Но след като се дава възможност само на прокурорската колегия да номинира, най-нормалното нещо беше тя да си направи, жаргонно казано, един предварителен кастинг, да се обедини около един кандидат, защото ако прокурорската колегия не е единна, вероятността да не се получи избор, е много голяма“.


Коментари (1)

ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ Една хайка не допуска конкуренцията. Най-важното е липсата на морал, по това ги избират - състезава се един кандидат. Моралът изисква подновяване на процедурата по кандидатстването. А при наличие на също морал,Конституционен съд може навреме да с произнесе. Ако и на него му липсва морал ще чака крайни срокове за да остане избора. От действията ще се разбере и тяхната нагласа - ще пазят ли корумпираните,както досега ?, или да пазят досегашните, защото им свършиха добра работа и им са задължени.
24.11.2019 23:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема