Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Явор Колев: Социалните мрежи бяха залети с фалшиви новини

Закон и ред

Явор Колев: Социалните мрежи бяха залети с фалшиви новини

Снимка:

Хакерите умело използваха страха на хората. Една трета повече са киберпрестъпленията у нас

По време на извънредното положение социалните мрежи бяха образно казано залети с фалшиви или съмнителни обяви за продажба на маски и дезинфектанти. Десетки бяха публикациите с фалшиви новини за епидемиологичната обстановка в страната. Това заяви в интервю за „Правен свят“ Явор Колев, директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Десетки бяха публикациите с фалшиви новини за епидемиологичната обстановка в страната, Европа или различни части на света. Съвместно с нашите международни правоохранителни партньори от цял свят и много често в координация с Европол, успяхме успешно да спрем или неутрализираме фалшиви новини за пандемията в социални мрежи или фишинг съобщения, водещи към троянски коне“, разказа Колев.

По думите му по време на извънредното положение у нас е имало осезаем ръст на киберпрестъпленията в България с около една трета. „Почти половината от този ръст бяха хакерски атаки, насочени към корпоративни мрежи, с цел индустриален шпионаж и изнудване. Останалата част пък бяха почти по равно разпределени между интернет измами, най-вече чрез SPAM съобщения и нов вид атаки за заразяване на компютри и мобилни телефони, с измами по повод приложения от вида карти или новини за коронавируса“, обясни той.

„Хакерите умело използваха страха на хората и желанието им за информираност и изобретиха нови похвати и инструменти, за да ни откраднат личната информация и най-вече пари“, каза Колев.

Непосредствено след въвеждането на извънредното положение хиляди български фирми бяха изправени пред предизвикателството по най-бързия начин да минат в режим хоум офис. „Това ги принуди набързо и без необходимото донастройване да разрешат отдалечен достъп до техните вътрешни корпоративни мрежи. Голяма част от бизнеса използва остарели приложения или методи, което за съжаление беше използвано успешно от хакерите. От друга страна онлайн пазаруването и разплащанията също белязаха повишение, а това засили интереса на киберпрестъпниците към компрометиране на тези платформи. Опитите за проникване и кражба на информация от платформи за пазаруване и разплащания, дори и неуспешни, също белязаха повишение“, допълни Колев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още