Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Яйцеклетка на черния пазар се търгува за 1500 лева

Закон и ред

Яйцеклетка на черния пазар се търгува за 1500 лева

Яйцеклетка на черния пазар се търгува за 1500 лева - Tribune.bg
Снимка:

Сделките се договаряли в сайтове за пазаруване

До 1500 лв. достига цената на яйцеклетка на черния пазар у нас. В Гърция се търгувала между 850 и 1000 евро, пише в. „Минотор“.

Пазарът се осъществява с обяви в някои от популярните сайтове за онлайн пазаруване, както и в сайтовете за майки. На пръсти се броят тези, които действително дарявали.

Жените трудно се наемат да станат дарителки, тъй като изискванията са строги и е необходимо време, което означава отсъствие от работа, поясни проф. Иван Козовски, един от пионерите в метода асистирана репродукция у нас.

Проблем е и дарителската сперма. Тя вече е предимно внос от специални лицензирани банки в чужбина, каза специалист в областа на ин-витрото проф. Атанас Щерев и поясни, че от там може да се вземе материал от всякакви националности, дори от българи, които са дарили в чужбина.

Изискванията към донорите са много и се спазват стриктно. Затова и кандидатите, които стават, са пренебрежимо малък брой. Обикновено тези, които идват, са хора с нисък социален статус, необразовани, дори неграмотни, психическата им характеристика е лоша, каквито не се приемат за дарители, поясни той и допълни, че дори мераклията да отговори на условията, може да се окаже, че спермата му не отговаря на изискванията за качество.

На дарителите се броят само пари, колкото е дневната им надница заради отсъствието от работа, командировъчни и пътни разходи, ако са от друго населено място. Така желаещите взимат не повече от 80 лева.

За да има достатъчно дарители в България както на сперматозоиди, така и на яйцеклетки, трябва да се заплаща определен процент от минималната работна заплата. Така хората ще бъдат стимулирани, заяви един от пионерите в асистираната репродукция у нас проф. Иван Козовски.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети