Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. За месец: 612 задържани за трафик на наркотици, 406 - за трафик на мигранти

Закон и ред

За месец: 612 задържани за трафик на наркотици, 406 - за трафик на мигранти

За месец: 612 задържани за трафик на наркотици, 406 - за трафик на мигранти - Tribune.bg
Снимка:

479 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 220 за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-25 август 2023 г., когато бе създадено Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане разследването на досъдебни производства за този род престъпления.

612 души са били задържани за трафик на наркотици, а 406 - за трафик на мигранти. Данните бяха изнесени на съвместен брифинг, в който участваха Илиян Рангелов от Върховна касационна прокуратура (ВКП), ръководител на звеното, Георги Асенов, прокурор във ВКП, старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП, комисар Ангел Папалезов, началник на 01 „Криминална полиция“ – ГДНП.

Проведени са 401 специализирани полицейски операции, открити и иззети са различни видове наркотици, сред които 2364 кг канабис, както и 1000 литра прекурсори и др.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР са проведени и 502 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция.

Задържани са около 3700 нелегално пребиващи у нас чужденци, основно то Афганистан, Сирия, Мароко и Пакистан.

За периода 1-29 август 2023 г. са постановени и влезли в сила 208 съдебни актове за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества (престъпление по чл. 354а от НК) и 202 съдебни актове за незаконно превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпление по чл. чл. 279, 280 и 281 от НК).

„Работата на  специализираното междуведомствено звено е насочена освен в посока противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества и нелегална миграция, и към превенция и разяснителни кампании сред подрастващите“, посочи прокурор Рангелов. Той изрази увереност, че съвместната работа между прокуратурата и МВР ще подобри резултатите в противодействието на престъпността.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати