Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. За тероризъм: Дадоха на съд Мохамед Абдулкадер

Закон и ред

За тероризъм: Дадоха на съд Мохамед Абдулкадер

Снимка:

Участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм българина Мохамед Абдулкадер, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017 г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

Обвиняемият беше задържан на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на обитавани от него адреси бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им бяха установени снимки и видеоматериали, на които младежът е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма Мохамед Абдулкадер е бил привличен от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал - Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора, съобщават от прокуратурата.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава той е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“, действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) - т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете, на които мъжът запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи.

Към момента обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още