Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. За втори път: С 20 гласа „за“ отново избраха Иван Гешев за главен прокурор

Закон и ред

За втори път: С 20 гласа „за“ отново избраха Иван Гешев за главен прокурор

За втори път: С 20 гласа за отново избраха Иван Гешев за главен прокурор - Tribune.bg
Снимка:

За втори път – ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на България. Отново 20 членове на кадровия орган на Темида гласуваха „за“ Гешев. За да получи поста, на кандидата бяха нужни 17 гласа от магистратите. Четирима бяха срещу кандидатурата на Гешев.

До прегласуването на кандидатурата се стигна, след като президентът не подписа указа за назначаване на Иван Гешев. По закон сега държавният глава е длъжен да подпише указа му за назначаване.

Процедурата по прегласуването започна със спор между кадровиците по това как да процедират - дали да се открие нова процедура, или да се продължи сегашната процедура. Имаше и лични нападки, което само удължи времето за същинското гласуване. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова да се прекрати дебатът, който прекрачва границата и апелира кадровиците да се придържат към закона и целта на заседанието.

Кой е Иван Гешев?

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година в Софийска област. Завършва висше юридическо образование във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г.

След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса.


Коментари (2)

Прокурор Сбъркана е конституцията. А тези, които са зависими не трябва да избират, например прокурорите.
14.11.2019 15:01 / Отговор
Антитрол До прокурор. Казваш ти като всемогъщ бог, защото не ти уйдисва! Дали пък създателите на Конституцията са по-глупави и неуки от теб? Или онези 20 души, които прегласуваха решението си, са по-зависими от другите 4?
15.11.2019 08:47 / Отговор

Добави коментар




Топ новини

виж още
Актуална тема