Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Задържаха над 401 кг. хероин на стойност около 36 млн. лв. във Варна (Допълнена)

Закон и ред

Задържаха над 401 кг. хероин на стойност около 36 млн. лв. във Варна (Допълнена)

Задържаха над 401 кг. хероин на стойност около 36 млн. лв. във Варна (Допълнена) - Tribune.bg
Снимка:

Има арестувани в хода на акцията

487 пакета, съдържащи хероин, тежащ 401,468 килограма бяха задържани на пристанище Варна-Запад след акция с участието на прокуратурата, ГДБОП и Агенция „Митници“.

На специален брифинг от Прокуратурата съобщиха подробности по случая.

Наркотикът е пристигнал в контейнер от Дубай на 7 февруари. Високото рисково наркотично вещество било скрито в битумни ролки, а според документите страна на произход на товара е Ислямска република Иран, продавачът е иранска фирма, а крайната дестинация – България. Българската фирма е регистрирана в Шумен и развива дейност в Търговище. Това съобщи в морската столица апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Разминаване в маркировките на товара накарало митничарите да направят щателна проверка с рентген и обучено куче. След нея станало ясно, че 71 от ролките са с прецизно направени тайници, където било скрито кафяво прахообразно вещество.

Заловеният хероин се оценява на стойност от 26 до 36 милиона лева, като пазарната цена е двойно или тройно по-висока, съобщиха разследващите.

Привлечени към наказателна отговорност за пренасяне на високорискови наркотични вещества са двама мъже - на 35 и 45 години. Единият е собственик на дружеството вносител на стоката, а другият е служител на митниците от пункта в Търговище.  Ако бъдат признати за виновни, ги грозят от 10 до 15 години затвор и глоба между 100 000 и 200 000 лв.

„Установен е нелогичен интерес от страна на служител от митническо бюро - Търговище. Постигнато е максимално укриване на стоката, така че да няма разлика в килограмите, а с помощта на колегите е установено участие на митнически служител в цялата схема“, обясни Светослав Владимиров – главен директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“.

Двамата са задържани и спрямо тях се повдига обвинение за извършеното престъпление. Те ще бъдат задържани до 72 часа, с оглед довеждането им пред съда за постоянно задържане, каза още прокурор Чавдаров.

Разследващите коментираха, че вероятно България не е крайна дестинация за огромната пратка хероин и тепърва разследването продължава.

Задържано е огромно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн.лв. Това написа по-рано днес главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

„Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца! България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението“, написа още Гешев.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

сивата котка И още толкова са пропуснали да си вървят по канала. Гешев как точно в този момент рекъл да се вясва публично чрез пост в Туитър? Досега кокошките ли гони?
16.02.2021 16:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети