Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Задържаха норвежец в Стара Загора, обвинен за тероризъм в родината си (ОБНОВЕНА)

Закон и ред

Задържаха норвежец в Стара Загора, обвинен за тероризъм в родината си (ОБНОВЕНА)

Задържаха норвежец в Стара Загора, обвинен за тероризъм в родината си (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Дейността на лицето не обхваща осъществяване на терористична дейност или формиране на група в България

Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична операция в гр. Стара Загора под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, е проведена съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” и Министерство на вътрешните работи, съобщиха от обвинението.

При съвместната операция е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм.

Извършено е претърсване на адреса на лицето в гр. Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

„С категоричност мога да го заявя - няма никакви доказателства и индикация да е подготвян или да е предстояло извършването на терористичен акт на територията на България. Става въпрос за деятелност, която обхваща Европа и по-скоро територии, извън нея”, обясни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни он-лайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

Съдът в Стара Загора ще гледа делото за екстрадицията на норвежецът.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема