Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Задържаната дознателка от Благоевград - изнасяла информация от любов

Закон и ред

Задържаната дознателка от Благоевград - изнасяла информация от любов

Снимка:

Повдигнати ѝ са четири обвинения

Задържаната вчера дознателка от Първо РУП-Благоевград Розалина Кьосева е с четири обвинения. Изнасяла е вътрешна информация до излежаващ присъда поради лични отношения, а не за пари, нещо повече, теглила е кредит от 25 000 лв., който изцяло бил ползван от приятеля ѝ - криминално-проявен, който в момента излежава присъда в затвора в Бобов дол.

Това стана ясно днес на брифинг в Окръжна прокуратура-Благоевград, на който присъстваха Румяна Арнаудова, Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев, директорът на ОД МВР-Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев и районният прокурор Борислав Ковачки.

Утре спрямо Кьосева ще бъде поискана мярка "Постоянно задържане под стража", на този етап тя се възползва правото си да не дава обяснения, съобщава БГНЕС.

Всички действия по разследването са възложени на НСлС. Подпомагани са от бюрото по защита на свидетелите. В разследването са използвани СРС-та. В рамките на разследването е установено, че Розалина е извършила 4 различни престъпления: против правосъдието, документно при рецидив, престъпления по служба – споделяне на информация, престъпление по лично укривателство.

Кьосева е провеждала процесуално-следствените действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу лице, което изтърпява наказание „лишаване от свобода“ заради участие в ОПГ за наркотици. Кьосева не е изпълнила своевременно длъжностите, които са ѝ възлагани от закона, не е извършвала необходимите разпити, не е извършвала необходимите процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки и всички други действия, свързани с доказване на вината на лицето в това престъпление

В рамките на разследването е получена информация до ОДМВР, че лицето се издирва с европейска заповед за арест от Гърция. Тази европейска заповед е станала достояние на Кьосева, която е направила всичко възможно по силите си да осуети изпълнението на чуждестранната европейска заповед и да не бъде приведена в изпълнение.

„В рамките на разследванията вчера е открит телефона на Кьосева. В затвора в Бобов дол е извършено претърсване в килията на приятелят на Кьосева. Там е открит телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно, затворникът също се разпитва”, обясни Арнаудова.

Приятелят ѝ, името на който не се съобщава поради продължаващите разпити, е в затвора от средата на миналата година. Преди това е бил в Централния софийски затвор, но поради предоставена информация от Розалина за надзиратели, че са отправени заплахи към тях и за членове на семействата им, затова администрацията на затвора е предприела решение за преместване на затворника в Бобов дол.

„Освен справки за лицата, работещи в затворническото общежитие в Кремиковци и Централния софийски затвор, Кьосева е правила такива и за магистрати и прокурори, следователи и членове на техните семейства. В нейното бюро са открити тези справки. Тя ги е предоставяла на затворника. Те имат отношение към водените към него досъдебни производства”, обясни още Арнаудова.

Дознателката е дъщеря на Георги Кьосев - началник отдел „Охранителна полиция” към ОД на МВР-Благоевград. До приключване на процесуално-следствените действия които продължават, той е излязъл в отпуск. На този етап няма данни той да е съдействал на дъщеря си.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив