Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Задържаните за трафик на повече от 400 кг хероин остават в ареста

Закон и ред

Задържаните за трафик на повече от 400 кг хероин остават в ареста

Снимка:

Не знаех какво има в контейнерите, заяви обвиненият митничар

Задържаните за трафик на повече от 400 кг хероин остават в ареста. Това реши състав на Окръжния съд във Варна днес. Той уважи искането на Окръжна прокуратура - Варна и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ на 35-годишния Мурат Каймакчъ и 45-годишния Светослав Филев. Те бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната на високорискови наркотични вещества.

Законът предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.                          

Припомняме, че на 7 февруари 2021 година, при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран, бяха установени 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници с 487 пакета, съдържащи високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг.

Според прокуратурата стойността на дрогата е над 32 милиона лева, но пазарната е в пъти повече. Според адвокатите на двамата задържани, единият от които митничар, все още няма назначена химическа експертиза, която да установи какво е процентното съдържание на активната съставка в наркотика. Доказателствата не са категорични, а хипотетични, смята още защитата на подсъдимия митнически служител.

По време на делото за мярката за неотклонение на двамата, което се гледа днес, Светослав Филев, заяви, че не е знаел какво има в ролките с покривна изолация. Ролята му била да придвижи по-бързо документите на определени пратки.              

Филев е бивш главен митнически инспектор в митническо бюро- Търговище. Понастоящем той е служител  от Митническо бюро - Търговище, към Териториална дирекция „Дунавска“ с управление в Русе. Като такъв дори е членувал в Областния обществен съвет за превенция на наркотиците в града, показва проверка на „24 часа“.

Другият обвинен в контрабанда на рекордното количество дрога е собственикът на фирмата - получател на хероина „Инфинити 19“, турският гражданин Мурат Каймакчъ. Предметът на дейност на фирмата - получател на пратката е търговия с хранителни стоки, но според разследващи тя е нямала активна дейност. Тя е регистрирана в Шумен, а капиталът и е 1000 лв.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.                                                                                                                                                                                                                                                       

                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още