Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Захариева: Прокуратурата трябва да бъде независима

Закон и ред

Захариева: Прокуратурата трябва да бъде независима

Захариева: Прокуратурата трябва да бъде независима - Tribune.bg
Снимка:

Междуинституционалният дебат е важен за постигане на резултати в правосъдната реформа, смята вицепремиерът

Прокуратурата трябва да бъде независима, изтъква заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствен адрес до главния прокурор Иван Гешев и участниците в Националното съвещание на Прокуратурата на Република България.

 „Приветствам желанието за дебат на тема отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона. Утвърждаването на върховенството на правото е обща мисия на цялото българско общество и гарантиране на независимостта на прокуратурата е от първостепенно значение“, посочва вицепремиерът Екатерина Захариева.

По думите й Прокуратурата има отговорна роля да следи за спазването на законността, както е разписано в чл.127 от Конституцията на Република България.

„За да изпълнява тази своя функция, прокуратурата трябва да бъде независима, от една страна, в рамките на съдебната власт, а от друга страна, и в цялостен институционален план. Само по този начин ще се гарантира ефективно разделение на властите, което е основополагащ принцип на демократичния и правов ред в Република България. Поради тази причина нейната роля не трябва да бъде обект на предложения и действия, които да застрашават функцията ѝ на защитник на публичния и обществен интерес“, пише министър Захариева. Според нея междуинституционалният дебат е изключително важен за постигане на резултати в контекста на правосъдната реформа и отстояването на ефективно и справедливо правораздаване.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати