Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Законодателни промени позволяват отлагане на съдебни дела с 30 дни

Закон и ред

Законодателни промени позволяват отлагане на съдебни дела с 30 дни

Снимка:

Промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще позволят на председателите на съдилища да отлагат дела с 30 дни при усложняване на епидемичната обстановка. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова.

Предложението е мотивирано със задължението на съдебните шефове да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на страните в делата - граждани, адвокати, съдии, прокурори и съдебни служители, съобщи БНР.

Освен отлагане на дела до 30 дни се регламентира получаването на съобщения и призовки само по имейл за всеки, който вече се е съгласил на такава комуникация, и провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка.

Новите проекторазпоредби стават факт между първото и второто четене на друга промяна в Закона за мерките по време на извънредното положение - шестмесечното удължаване на валидността на документите за самоличност, които изтичат до 31 януари 2021 г.

Правосъдието е последното, което може да затвори в една държава. Спре ли правосъдието, спира държавата, всъщност все едно няма държава. Това заяви адвокат Велислав Величков по време на днешния протест на адвокати пред Съдебната палата, съобщи БГНЕС.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още