Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Зам.-главният прокурор участва в среща по въпроси, свързани с върховенството на закона в България

Закон и ред

Зам.-главният прокурор участва в среща по въпроси, свързани с върховенството на закона в България

Зам.-главният прокурор участва в среща по въпроси, свързани с върховенството на закона в България - Tribune.bg
Снимка:

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна връзка в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел, информират от Прокуратурата.

В срещата от българска страна се включиха още заместник министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти  по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ПРБ, изслушване

Коментари (3)

БГНЕС: "Евродепутатите ще изслушат и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ."
28.08.2020 16:56 / Отговор
Ана Джумалиева е предложена от Цветан Цветанов, рекламно лице на персоналните асансьори и Артекс. :)
28.08.2020 16:57
Те канят Борисов и Гешев, а отиват заместнички. С това се доказва, че нито единият, нито другият са за европейското ни развитие, без корупция и без облаги само за "правилните" фирми с еврофондове, без да се разследват всички олигарси.
28.08.2020 17:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати