Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Зам.-градският прокурор: ГДБОП ни оказа безпрецедентен натиск по случая „Хемус“

Закон и ред

Зам.-градският прокурор: ГДБОП ни оказа безпрецедентен натиск по случая „Хемус“

Зам.-градският прокурор: ГДБОП ни оказа безпрецедентен натиск по случая Хемус - Tribune.bg
Снимка:

Няма заплаха за живота на обвиняемия по делото

ГДБОП оказаха безпрецедентен натиск върху прокуратурата по случая „Хемус“. Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ  заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

По думите му са извършени редица действия, които са в разрез със закона.

„Касае се за действия в три направления – да не се протестира определението на градския съд, с което е взето решение за мярката за неотклонение „домашен арест“ по отношение на обвиняемия по делото. Инициативата за нея беше на служителите на ГДБОП. От един от наблюдаващите прокурори се е поискало да не протестира тази мярка“, коментира Илиев.

Попитан какво означава „неподходящ тон“ за работа, той посочи, че директорът на ГДБОП е бил изнервен и е питал прокурора дали иска да провали делото. Отрече информацията, че заради прокуратурата няколко дни не е проведен разпит на задържаното лице.

„На 6 декември е повдигнато обвинение, по закон непосредствено след това се прави разпит на обвиняемия. Очевидно той няма намерение да дава подробни обяснения и да разкрива схемата. На 9 декември се внася искане за „задържане под стража“. По време на мярката лицето може да даде сведения пред прокурор и съдия, но това не се случва отново. На 10 има писмено искане, с което се настоява лицето да се конвоира в ГДБОП на разпит. На същия ден е наредено това да се случи на 11 и 12 – неработни дни“, каза Илиев.

Зам.-градският прокурор допълни, че ще проверят кореспонденцията на прокурорите с ГДБОП. По думите му заплахите ги няма в писмена форма, но държавните обвинители са изготвили доклад за вербалните нападки. Документът е изпратен до ВСС и ВКС.

Според него целта е да се промени вътрешното убеждение на прокурора по делото. Илиев обясни, че по случая „Хемус“ работят трима служители на държавното обвинение. Илиев отрече информацията да има заплахи за живота на обвиняемия. При такава Бюрото по защита може да осигури охрана. Той беше категоричен, че разследването не е заплашено заради изнесената информация.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГДБОП
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати