Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Заместник-министър: Намаляват ефективните присъди, увеличават се условните и пробацията

Закон и ред

Заместник-министър: Намаляват ефективните присъди, увеличават се условните и пробацията

Заместник-министър: Намаляват ефективните присъди, увеличават се условните и пробацията - Tribune.bg
Снимка:

Намаляват ефективните присъди като в последните години наполовина пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода, коментира пред БНР заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400. 

"Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа", уточни Павлова. Според нея намаляването на лишените от свобода у нас се дължи на по-големия брой издадени условни присъди и пробация.

"Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, по специално  24-часовият режим на работа", уточни Мария Павлова. Тези разговори са започнали още преди година и се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

"Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени", поясни заместник правосъдният министър. Според нея 24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата.

"В Европа сме единствената държава, която го поддържа", категорична е Павлова. Тя увери, че няма проверки срещу синдикалисти.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати