Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Засилен контрол на търговските обекти за продажба на общоопасните средства и пиротехника

Закон и ред

Засилен контрол на търговските обекти за продажба на общоопасните средства и пиротехника

Засилен контрол на търговските обекти за продажба на общоопасните средства и пиротехника - Tribune.bg
Снимка:

8 инцидента с ранени на миналогодишните празници

Предприети са всички необходими мерки за контрола на общоопасните средства, съобщи инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол над общоопасните средства“ в Главна дирекция „Национална полиция“/ГДНП/.

„Проверките се извършват в цялата страна по разпореждане на директора на ГДНП, а целта е гарантиране на спокойствието на гражданите и предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници“, коментира инспектор Игнатов.

По думите му проверките се извършват от средата на декември и контролът на търговските обекти е засилен, за да не се допусне незаконна продажба. Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Инспектор Игнатов напомни, че законът забранява ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1. Той напомни, че на деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум). Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години, изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст, а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

Игнатов добави, че по време на миналогодишните празници от полицейските служители са извършени над 4000 проверки. Установени са били 40 нарушения. За 39 от тях са съставени актове, а за 1 е образувано досъдебно производство. Благодарение на усилията на униформените не е допуснат инцидент със смъртен случай, но е имало 8 инцидента с ранени.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Трябва ли да има предсрочни избори?

Нов кабинет в рамките на този парламент или избори при първа възможност още през септември

Покажи резултати Скрий резултати