Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Арт галерия Vejdi представя непоказвани творби на Стоил Мирчев

Life

Арт галерия Vejdi представя непоказвани творби на Стоил Мирчев

Арт галерия Vejdi представя непоказвани творби на Стоил Мирчев - Tribune.bg

Арт галерия Vejdi представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Стоил Мирчев. Откриването е на 7 март 2024 г. – четвъртък, в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в столицата  са подредени  20 картини, непоказвани досега,  и 5 пластики  на Стоил Мирчев. Изложбата се нарича „Артефакти“.

Една от най-известните ни изкуствоведки – Ружа Маринска, характеризира така творчеството на известния художник: „Стоил Мирчев принадлежи към поколението, което навлезе в художествения живот през 80-те години и даде облика на това време. Тези млади тогава автори се отказаха от фото- и хиперреалистичната  стилистика и първи у нас прекрачиха прага на фигуративността и преминаха в полета на абстракцията.

Стоил Мирчев  е художник с характер, той има своя свят и е намерил своето художествено пространство. Творбите му са продукт на вътрешен импулс. Неговият почерк е различим.“

Изложбата „Артефакти“ в арт галерия Vejdi  е ярко потвърждение на тази оценка. Художникът е  изобразил  онова, което го вълнува, с различни краски и форми  и с някакъв вътрешен импулс, който личи и в живописните му платна, и в пластиките.

Стоил Мирчев е роден през 1950 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика“  при проф. Александър Поплилов. Има многобройни самостоятелни изложби в България и в чужбина. Работи в областта на живописта, акварела, приложната графика, шаржа и скулптурата. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати