Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вежди Рашидов пред Tribune: Изкуството е една уникална, прекрасна, безкрайна игра, която е най-доброто бягство от действителността

Общество

Вежди Рашидов пред Tribune: Изкуството е една уникална, прекрасна, безкрайна игра, която е най-доброто бягство от действителността

Световноизвестният български творец изненадва с нови акварели и скулптури в изложба, която ще представи на 25 май

Вежди Рашидов подреди изложба с най-новите си акварели и скулптури. Откриването е на 25 май – четвъртък, в 18 часа в Арт галерия Вежди на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в София.  Във вип артпространството са експонирани 20 акварела и 4 скулптури на именития творец.

Изложбата се нарича „Играта“. Защо играта? Ето как Вежди Рашидов отговори на този въпрос:

„Изкуството е една уникална игра, която е най-доброто бягство във времето от реалната действителност. Когато един човек е голям артист, той се отдава на свободата да си поиграе с платното, с материала, с метала, както се казва – „каквото ръцете родят“, това идва като информация отгоре. Затова често казвам, че изкуството се диктува по друг начин. Не е като да застанеш пред една машина и който и да е майсторът, да произвежда едни и същи болтчета. Не е програмирано така изкуството. Прекрасна е тази игра“. Това споделя специално за Tribune Вежди Рашидов дни преди откриването на своята най-нова изложба, с която ще зарадва приятели и почитатели.

„Играта – това всъщност е начинът на съществуване на един истински художник. Ако изкуството не е игра, то какво е тогава? Желание да се харесаш на вкусове извън твоя или конфекция, която може да те води по пътя за оцеляване? Дано да съм избягал и от двете. Желаех да бъда само добър художник, защото никой не знаеше пътя към това“, признава големият български скулптор.

На въпрос какво поддържа огъня на тази игра жив през всички тези години, Рашидов отговаря така:

„То става част от човека. Особено, както е при мен, това е целият ми съзнателен живот още от Художествената гимназия като ученик, после като студент и така до днес. Изкуството е част от мен. Това е начинът ми на живот. То се е сраснало с мисленето ми“.

В предстоящата изложба публиката ще има възможността да види и другото „Аз“ на твореца  през неговите акварели.

„Акварелите станаха част от моя живот в годините, когато ми бе забранено да правя любимите си скулптури и покриваха емоциите от тежка безизходица. Щастлив съм, че всичко това е част от мен“, споделя Вежди Рашидов.

„Аз имам една философия и тя е правилната, че онова, което прави изкуството чрез изображението е емоционалност, насочена към всеки човек. Оттук нататък дали става въпрос за бронз, акварел или пластмаса, това е личен избор. Това са само средствата, чрез които човек желае да каже нещо повече“, отбелязва той.

„Винаги съм обичал да правя акварели. Най-хубавите спомени в моя живот в това отношение са от Художествената гимназия и са свързани с един преподавател, Васил Вълев – един от майсторите на акварела“, разкрива талантливият български творец.

„Акварелът е най-трудната техника, защото се рисува с вода. Както артистите често казваме „Стихия в цвят“. Да контролираш водата е едно от най-трудните неща, които изискват голямо майсторство“, категоричен е Рашидов.

Той признава, че скулптурата е изключително тежка професия, а акварелът, въпреки своята сложност, ражда най-свежите цветове и носи жизнерадост. Именно това е една от причините, която го е накарала да посегне към него.

„Основното обаче, сериозно да се захвана, е болестта ми, която не позволяваше да дишам бронзов прах, окиси и всички други химикали, които се използват при скулптурата. В рамките на три години трябваше нещо да правя, за да успокоявам душата си, която винаги е в някакво вълнение. И от всички изразни средства избрах акварела. Вижте, творчеството е една безкрайна игра, изключително широко понятие. Много пъти съм се чудел кое е по-добро при Пикасо – живописта, рисунките или скулптурата, която той прави. Важното е играта да е добра и произведенията – стойностни“, откровен е Вежди Рашидов.

Той разкрива, че част от творбите му в изложбата, която предстои да представи на 25 май, са вдъхновени от цветовете на японската вишна, която отглежда в двора си.

„От няколко години това е една от любимите ми теми. Оттам тръгна една серия „Цветето“. Получава се интересен цикъл, не лош. Не лош за мене. Най-важното е аз да съм доволен от това, което правя. Хората ще го видят“, споделя още Рашидов.

Ето и какво си пожела световноизвестният български творец:

„Само здраве си пожелавам! И, разбира се, да дойдат моите приятели, ценители, колекционери, да заповядат на 25 май, за да може да се порадват и те на най-новите ми произведения“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети