Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Къщата на Завета на цветните лъчи в с. Арбанаси

Хороскоп

Къщата на Завета на цветните лъчи в с. Арбанаси

На 5 км от град Велико Търново, се намира живописното сгушено селце Арбанаси, което в днешен ден е превърнато в архитектурно-музеен резерват. Някои го наричат „Божия рай на земята“. Тук се намират няколко манастира и църкви от ХVI-XVIII век, много възрожденски къщи. В миналото тук са живеели богати търговци и занаятчии, а техните произведения са били разпространявани по всички части на света.

В Арбанашкия манастир „Света Богородица“, в който се намира чудотворната икона на Богородица Троеручица, е основан по време на Второто българско царство и за построяването му голяма роля и заслуга имал Патриарх Евтимий. Легендата разказва, че иконата няколко пъти е предпазвала манастира от изпепеляване. В църквата „Свети Николай Чудотворец“ се намира друга чудотворна икона на Богородица. Много забележителности и лечебни места има в Арбанаси.

Една от тези важни забележителности, това е къщата, в която е живял през 1912 година големият български духовен Учител Петър Дънов. В тази къща той е написал свещеният „Завет на цветните лъчи на Светлината“. Тук прекарва два месеца сам и изработва този Завет като изважда стихове от Библията с много силно съдържание и които са свързани с цветните лъчи на Светлината – червени, портокалени, жълти, розови, сини, виолетови, аметистови и диамантени. Стиховете са групирани според различните си трептения, като за всеки ден от седмицата има различни стихове. Силата на тези лъчи е свързана със седемте цвята на слънчевия спектър. С тяхна помощ човек може да лекува някоя болест, да работи върху своя добродетел, да премахва препятствия, да изглажда недоразумения. Петър Дънов е препоръчвал човек винаги да носи тази книжка в себе си, особено когато пътува. Този Завет може сега навсякъде да се купи, но по онова време не се давал на случайни хора, за да не се злоупотребява.

Къщата на Завета се намира в махалата „Св. Архангели“, а наблизо се намира църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Според Учителят, през селото минават силни магнетични енергии. Едните се движели по билото на Стара планина, другите – към Света гора Атонска.

Къщата, в която е написал завета Учителят Дънов е на два етажа, много стара и порутена, външната стена е подпряна с подпори и създава тъжни мисли. Предполага се, че е на около 300 години. За да се стигне до стаята, в която е творил Учителят, се минава по едно тясно тъмно коридорче постлано. Вдясно има една още по-малка стая, долепена до неговата и в нея има само едно огнище. Стаята на Завета е също малка. Там стои дървената маса, на която е писал Петър Дънов и няколко дървени стола, боядисани в бяло. Има два прозореца. В единия опира клони и наднича любопитно една стара смокиня. Тавана и стените са тотално порутени.

Отдавна имах мечта да посетя Къщата, в която е живял и работил Учителят Петър Дънов. Дълго време не ми се отдаваше такава възможност. И в един момент, един ден нещата сякаш започнаха да се нареждат от само себе си, сякаш започна да се размотава нишката на едно кълбо, също като нишката на Ариадна, само че не, за да изляза, а да мога да вляза там. Събитията преливаха едно в друго по някаква странна синхронност и по вълшебен начин, в точното време, попаднах на точното място, срещнах точните хора. И успях да посетя тази заветна стая. Още докато влизах, усетих някакво благоговение, трепет. Влизайки в самата стая ме обгърна като ласка силната енергия, която струи там и тялото ми се разтърси от няколко много силни хлипания и конвулсии, след което потекоха тихо сълзите ми от срещата с този свещен момент. После настъпи умиротворение. Сякаш времето спря. Тогава осъзнах, че по някаква причина бях „одобрена и допусната“ от Учителя да се озова на това свещено място, където не се допускат редовни посетители. Стана някакво духовно пречистване. Почувствах се сякаш преминах духовно кръщение. И случайност или не, но едва сега, докато пишех този материал, осъзнах, че в този ден аз бях облечена с блуза, на която имаше голяма петолъчна звезда (като пентаграма), който дава Учителят Дънов. Както се казва, никога нищо не е случайно!

Къщата е обявена за паметник на културата. Сега принадлежи на Бялото братство – последователите на Петър Дънов. Къщата понеже е толкова порутена, не е отворена за посещения. В определени дни се събират на събори в Арбанаси групи на братството. На една от близките поляни се изпълнява паневритмия – система от специални упражнения също създадена от Учителя.

Има спор дали къщата трябва да се събори и изгради отново (което ще е много жалко) и дали да бъде реновирана. Тази къща е уникална по своята същност и историческо значение и трябва да се съберат нужните пари, за да може да се укрепи и изгради отново. Всеки, който почита Учителят Петър Дънов и желае да помогне (дори символично) отново за нейното реставриране, може да направи малък благотворителен жест.

Дарения за възстановяване къщата на Завета на цветните лъчи: 

BG28STSA93001526969318  в банка ДСК  

Дарения за къщата на Завета на цветните лъчиДарения за къщата на Завета на цветните лъчи


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още