Правилно хранене при хипертония
Храненето при хипертония е неразделна част от лечебната терапия, насочена към коригиране на метаболитните нарушения, максимално натоварване на сърдечната дейност и предотвратяване на развитието на вторични усложнения.
Дневната диета на пациент с хипертония според изследванията трябва да включва: 15% протеини (90-100 грама), 30% мазнини (80-85 грама), 55-60% сложни въглехидрати (350-400 грама).
Примерно диетично меню за седмицата:
ПОНЕДЕЛНИК
Закуска: 200 г задушени овесени ядки, 100 г асорти от сушени плодове (смокини, фурми, сушени кайсии, сини сливи).
Предиобед: 150 г плодов мус (банан, ябълка, райска ябълка).
Обяд: 150 г макарони (юфка, спагети), 80 г гулаш, 70 г салата от броколи.
Следобедна закуска: 200 г плодово-изварен десерт (пресен).
Вечеря: 200 г рибни кюфтета, 30 мл заквасена сметана,
2 часа преди лягане: 250 мл 1% кефир.
ВТОРНИК
Закуска: 200 г каша от ориз и плодове (стафиди, банан, фурми), 70 г ръжен хляб (сух), 20 г мед.
Предиобед: 150 г плодово-ядкова смес (грозде, боровинки, къпини, бадеми, лешници).
Обяд: 200 мл рибена супа, 150 г салата от червено цвекло и сини сливи, 10 г чесън.
Следобедна закуска: 150 г картофи (печени или варени), 100 г домати, 20 мл масло от камелина.
Вечеря: 200 г елда, 100 г кисело зеле, 70 г варена пуйка.
2 часа преди лягане: 250 мл зелен коктейл (кефир, билки, мед, банан).
СРЯДА
Закуска: 200 мл напитка от цикория, 100 г сладко от червени боровинки (смляно със захар), 70 г пълнозърнест хляб (сух), 50 г орехи.
Предиобед: 200 г суфле от извара, 50 г стафиди.
Обяд: 250 г супа от леща, 100 г нарязани зеленчуци, 15 мл ленено масло.
Следобедна закуска: 150 мл кисело мляко, 100 г пресни плодове (ягоди, банан, ябълки).
Вечеря: 200 г пилешки гърди със зеленчуци (задушени), 100 г салата от цвекло и чесън, 40 г листа от целина.
2 часа преди лягане: 200 мл домашна суроватка.
ЧЕТВЪРТЪК
Закуска: 150 г ябълков пудинг със стафиди, 150 мл бульон от шипки, 30 мл цветен мед.
Предиобед: 150 г компот от горски плодове, 100 г извара.
Обяд: 200 г борш с боб, 100 г оризови кюфтета, 50 г зеленчукова смес (домати, краставица, целина).
Следобедна закуска: 150 г салата от водорасли, 20 мл кедрово масло
Вечеря: 150 г картофено пюре, 100 г хайвер от тиква и патладжан, 70 г пилешки котлети (на пара).
2 часа преди лягане: 150 мл кисело мляко.
ПЕТЪК
Закуска: 150 г яйчен омлет, 100 г кисело зеле, 70 г бекон.
Предиобед: 200 мл чай от хибискус, 100 г овесени сладки.
Обяд: 200 г пилаф, 100 г салата от цвекло и чесън, 20 мл масло от ленено семе.
Следобедна закуска: 200 г кисел от плодове и горски плодове.
Вечеря: 250 г зеленчукова яхния, 50 г телешко варено.
2 часа преди лягане: 250 мл кисело мляко.
1 част - https://tribune.bg/bg/horoskop/pravilno-hranene-pri-hipertoni/
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/pravilno-hranene-pri-hipertoni-h2/