Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Правилно хранене при хипертония

Хороскоп

Правилно хранене при хипертония

Правилно хранене при хипертония - Tribune.bg
Снимка:

Храненето при хипертония е неразделна част от лечебната терапия, насочена към коригиране на метаболитните нарушения, максимално натоварване на сърдечната дейност и предотвратяване на развитието на вторични усложнения.

Дневната диета на пациент с хипертония според изследванията трябва да включва: 15% протеини (90-100 грама), 30% мазнини (80-85 грама), 55-60% сложни въглехидрати (350-400 грама).

Примерно диетично меню за седмицата:

ПОНЕДЕЛНИК

Закуска: 200 г задушени овесени ядки, 100 г асорти от сушени плодове (смокини, фурми, сушени кайсии, сини сливи).

Предиобед: 150 г плодов мус (банан, ябълка, райска ябълка).

Обяд: 150 г макарони (юфка, спагети), 80 г гулаш, 70 г салата от броколи.

Следобедна закуска: 200 г плодово-изварен десерт (пресен).

Вечеря: 200 г рибни кюфтета, 30 мл заквасена сметана,

2 часа преди лягане: 250 мл 1% кефир.

 

ВТОРНИК

Закуска: 200 г каша от ориз и плодове (стафиди, банан, фурми), 70 г ръжен хляб (сух), 20 г мед.

Предиобед: 150 г плодово-ядкова смес (грозде, боровинки, къпини, бадеми, лешници).

Обяд: 200 мл рибена супа, 150 г салата от червено цвекло и сини сливи, 10 г чесън.

Следобедна закуска: 150 г картофи (печени или варени), 100 г домати, 20 мл масло от камелина.

Вечеря: 200 г елда, 100 г кисело зеле, 70 г варена пуйка.

2 часа преди лягане: 250 мл зелен коктейл (кефир, билки, мед, банан).

 

СРЯДА

Закуска: 200 мл напитка от цикория, 100 г сладко от червени боровинки (смляно със захар), 70 г пълнозърнест хляб (сух), 50 г орехи.

Предиобед: 200 г суфле от извара, 50 г стафиди.

Обяд: 250 г супа от леща, 100 г нарязани зеленчуци, 15 мл ленено масло.

Следобедна закуска: 150 мл кисело мляко, 100 г пресни плодове (ягоди, банан, ябълки).

Вечеря: 200 г пилешки гърди със зеленчуци (задушени), 100 г салата от цвекло и чесън, 40 г листа от целина.

2 часа преди лягане: 200 мл домашна суроватка.

 

ЧЕТВЪРТЪК

Закуска: 150 г ябълков пудинг със стафиди, 150 мл бульон от шипки, 30 мл цветен мед.

Предиобед: 150 г компот от горски плодове, 100 г извара.

Обяд: 200 г борш с боб, 100 г оризови кюфтета, 50 г зеленчукова смес (домати, краставица, целина).

Следобедна закуска: 150 г салата от водорасли, 20 мл кедрово масло

Вечеря: 150 г картофено пюре, 100 г хайвер от тиква и патладжан, 70 г пилешки котлети (на пара).

2 часа преди лягане: 150 мл кисело мляко.

 

ПЕТЪК

Закуска: 150 г яйчен омлет, 100 г кисело зеле, 70 г бекон.

Предиобед: 200 мл чай от хибискус, 100 г овесени сладки.

Обяд: 200 г пилаф, 100 г салата от цвекло и чесън, 20 мл масло от ленено семе.

Следобедна закуска: 200 г кисел от плодове и горски плодове.

Вечеря: 250 г зеленчукова яхния, 50 г телешко варено.

2 часа преди лягане: 250 мл кисело мляко.

 

1 част - https://tribune.bg/bg/horoskop/pravilno-hranene-pri-hipertoni/


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети