Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. А Радев не може ли да се срамува от България поне без да обижда други държави?

Мнения

А Радев не може ли да се срамува от България поне без да обижда други държави?

Снимка:

Ние сме свикнали на Радев, но можеше да не критикува Саудитска Арабия...

Президентът Румен Радев няма много високо мнение за България. И той, и министрите, които си назначи, открито говорят за ужасно състояние на държавата и чертаят черни икономически и обществени сценарии. Страната беше определена като „блато“ преди години от собствения ѝ президент. Вчера обаче, коментирайки американските санкции, президентът прекрачи още една граница. Ние всъщност бяхме свикнали с обидите към България, но вчера той разшири критиките си и към други държави.

Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа. Мисля, че ще бъде противоконституционно държавата да не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Тук наистина трябва да се действа много внимателно“, посочи Радев.

Радев: 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия

Само от думите му не става ясно едно: от позицията на какъв Радев смята, че има право да дава оценки на Уганда, Судан и Саудитска Арабия по медиите. Ако има да казва нещо на лидерите на тези държави – те имат посолства в София. Спокойно може да разговаря с дипломатитеИ как изобщо сложи тези три коренно различни страни на една и съща везна. Че и ние при тях...

Какво ѝ е например на Саудитска Арабия, с която България има добри дипломатически отношения? Беше ли нужно да бъде обиждана от президента? 34-милионната страна по всички параграфи минава за една от богатите държавиТя е в топ 20 на най-големите световни икономики, участничка е във формата G20 и е най-голямата икономика в целия Арабски свят и в Близкия изток.

Саудитска Арабия е важен партньор за България в региона на Близкия изток, посочи президентът Румен Радев след разговора си с външния министър на Кралството принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Държавният глава допълни, че двете страни са положили усилия за развитие на доверието и сътрудничеството помежду си“, съобщаваха от екипа на президента буквално миналата година.

Другите две страни в списъка на Радев – Уганда и Судан, са сред бедните на световната икономическа карта и трудно могат да бъдат сравнявани – нито с богатата Саудитска Арабия, нито с европейска България...

А иначе, ако изборът на Радев се е спрял на тези три страни, защото също техни граждани са санкционирани от САЩ, то можеше да посочи и по-добри примери, с които да ни сравни. Под някаква форма в обхвата на Магнитски попадат граждани на държави от Азия, Африка, Латинска Америка и дори Европа. Освен България, страни членки на ЕС, чиито граждани са били в аналогични списъци, са Латвия и Словакия. Но вероятно „Латвия и Словакия“ не е звучало толкова добре на Радев като „Уганда и Судан“.

Това, между другото, не е първи случай, в който български управник си позволява неподходящи реплики към международен партньор. Преди 20 години тогавашният ни правосъден министър Теодосий Симеонов беше изпуснал реплика, от която излизаше, че Либия не е „бяла държава“. Впоследствие му се наложи да се извинява неколкократно и извинението му НЕ беше прието.

Дано само Радев не е обидил много саудитците...  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още