Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Иванов: Внимателно вижте номера на вашата партия за конкретното населено място

Мнения

Александър Иванов: Внимателно вижте номера на вашата партия за конкретното населено място

Снимка:

Спецификата на местните избори поражда разминаване, защото на места партиите образуват коалиции, обяснява депутатът

На предстоящите избори се получава така, че една и съща партия ще има по няколко различни номера в бюлетината, което може да обърка избирателите. Откъде идва това разминаване в София и страната?

Спецификата идва от вида избори. Хората обикновено са свикнали за една и съща партия в различните райони да гласуват с един номер. Само че това се отнася за изборите за парламент – български или европейски. Тогава партиите се регистрират и излъчват своите листи като цяло за страната, където техните представители, а после - избраници, да представляват народа. Спецификата на местните избори обаче поражда  разминаване, защото на места партиите образуват коалиции. Няма как да се припокрият номерата в районите, където партията играе самостоятелно с тези, където е в коалиция.

Такъв типичен пример е, че при самостоятелното участие на ГЕРБ на местните избори, партията ще бъде с номер 43. В районите, за които има коалиционно споразумение - като София, където участва със СДС, ще бъде с 68. Именно поради факта, че СДС също имат самостоятелна регистрация и на отделни места ще играят самостоятелно. Така че, няма как с този един номер да участват всички партии. Това е спецификата на местните избори.

Трудна ли е за организиране кампанията за самите партии от тази гледна точка?

По принцип не виждам голямо затруднение. Надявам се това да не затрудни избирателите. Те трябва да се интересуват от това с кой номер се явява политическата партия или коалиция, която подкрепят, за тяхното населено място! За политическите партии не би трябвало да има проблем, защото винаги е било така. Просто на тези избори има доста регистрирани партии или коалиции и голям плурализъм. Демокрацията в България гарантира, че може да има много различни регистрации и номера в различните листи. Другото, което трябва да отбележим е, че примерно ГЕРБ е регистрирана с номер 43 да участва в местните избори – там където е самостоятелна. В София няма да има 43 номер, поради факта, че ГЕРБ се явява със СДС в коалиция и ще бъде с номер 68. Надявам се избирателите да не се объркат!

Какво бихте ги посъветвали, за какво да внимават, за да са сигурни, че са зачеркнали това, което искат?

Да не се притесняват в изборния ден. Емоцията, разбира се е голяма, защото това е денят, в който отиваме да упражним демократичното си конституционно право да гласуваме, за когото желаем. Така че, ще ги посъветвам единствено наистина много внимателно да прегледат и да намерят сред образците пред избирателните секции номера на партията или на коалицията, която искат да подкрепят.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема