Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Една партия, а няколко номера за изборите – защо се получи така?

Мнения

Една партия, а няколко номера за изборите – защо се получи така?

Снимка:

Експертът по избирателни системи и член на Централната избирателна комисия Димитър Димитров с разяснения пред Tribune.bg за технологията на местните избори. Защо много от партиите излизат с различни номера на кандидат-кметовете си в различните населени места? Има ли риск от грешки? Как да сме сигурни, че ще отбележим вярно и гласът ни ще бъде отчетен?

Може ли да обясним на хората – защо на предстоящите избори се оказа, че една и съща партия ще има по няколко различни номера в бюлетината?

По Изборен кодекс всяка партия или коалиция, която е регистрирана в ЦИК, получава номер. Този номер ѝ се дава чрез жребия, който мина тази седмица и е еднакъв за цялата страна. Номерът, който е изтеглен в ЦИК, може да бъде използван във всяка една от 265-те общини. Извън това обаче, всяка една от тези регистрирани в ЦИК партии, може да сключва местни коалиции. Да речем например номерът за ГЕРБ е валиден за всеки един избор, в който ГЕРБ участва, така както се е регистрирала в ЦИК.

Проблемът е, че в местните избори се правят много разнообразни и съвсем обърнати към местните проблеми коалиции, включително и от партии, които са регистрирани в ЦИК. Те не могат да ползват този номер. Така се появява проблемът с последващата номерация. Колкото до София – по същия пример, регистрацията не е чрез ГЕРБ или дори не е чрез коалицията, която ще се яви за изборите за съветници, а през инициативен комитет и това е така да се каже третият начин да се получи номер.

Той няма как да бъде същият, който има партията, нито който има местната коалиция. Инициативните комитети идват накрая, след като се поставят по бюлетините регистрираните най-напред в ЦИК, след това като местни разнообразия от коалиции и накрая идват инициативните комитети. Тъй като кандидатите за кметове често използват инициативни комитети, затова са толкова високи номерата им.

А пък в случая със София има толкова много кандидати, че в края на краищата идват такива високи номера като 68, 72 и т.н. Впрочем последното е валидно за повечето регистрирани кандидати. Тук можем да изключим ВМРО, например. Те имат една регистрация. Номерът от ЦИК, който е изтеглен, може да бъде използван от ВМРО навсякъде, но той може да се използва и от кандидата за кмет, тъй като това е кандидат на ВМРО. Това е логиката.

Как да са сигурни избирателите кое да зачеркнат?

Най-хубаво е да могат да прочетат, защото все пак, когато говорим за имената на кандидатите за кмет, там има ясна номерация. Колкото до използването на преференция, тук е малко по-сложно, защото трябва предварително да са информирани кой на кое място е, да са погледнали. Ще има големи информационни табла пред секциите, в самата кабина за гласуване също. Би трябвало да могат да се ориентират тези избиратели, които могат да четат или които имат търпението да го направят. Ще има доста разнообразни номера, вероятно и доста объркани избиратели, но такъв е законът.

Ще бъдат ли тези избори сложни за организиране за ЦИК, ще се справят ли преброителите?

Аз не мисля, че ще бъдат толкова сложни за ЦИК. Тъй като трябва да се броят до четири вида бюлетини, пък в едните ще има и преференции – да, малко повечко време ще отнеме очевидно. Например, ако някой е в Лозен – трябва да си избере кмет на Лозен, трябва да си избере кмет на общината, която в случая е Панчарево, след това трябва да избере голям софийски кмет, трябва да се изберат и съветници. Всичко това означава четири плюс преференциите, пет преброявания. Не може да стане толкова бързо, не е като на президентските избори, особено втори тур – двама кандидати.

Има огромна разлика принципна – тогава, когато се натрупват различни видове избори и такива, в които имате избор бинаре – единият или другият, говоря за втори тур на кмет, втори тур на президентски избори и т.н. Солидно се обсъждаше идея, надявам се, че колегите са я възприели, да има електронна чернова за различните видове избори и това много ще помогне. Електронна чернова означава, че ще има приложение на всяко мобилно устройство, каквото и да е то.

Ако пак използваме примера с Лозен, там ще има четири вида чернови, разбира се. Те ще бъдат готови в приложението и когато се отворят, могат да се нанесат числата. Всъщност ще представляват вид калкулатор, в който ще могат да бъдат отчетени всички допуснати грешки. Може внимателно да се огледа всичко, да се приведе в стандартния език, т.е. да има изпълнени контроли, всичко да е наред и тогава, когато се отиде в пункта, в който се предават материалите и всъщност се отчитат резултатите, ще бъде много по-лесно. Няма да се връщат хора, няма да се връщат комисии, няма да се брои отново. Знаете, че това представлява огромен проблем.

Предизвикателство ли са тези избори за самите партии при организирането на кампанията според вас? Много числа има за помнене, различни агитационни материали?

За някои партии няма да е лесно. Просто, защото това, на което разчитат не е много склонно да приема други послания, освен цифровите. Ще има тук-таме такъв проблем. Надявам се обаче, че няма да засегне принципно основните партии, които по-скоро биха се справили!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема