Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Михайлов: Бях толкова неудобен, че Нинова ме уволни два пъти

Мнения

Александър Михайлов: Бях толкова неудобен, че Нинова ме уволни два пъти

Александър Михайлов: Бях толкова неудобен, че Нинова ме уволни два пъти - Tribune.bg

Александър Михайлов, освободеният директор на „Кинтекс“ отговаря на въпросите на Tribune.bg

- Г-н Михайлов, преди дни оповестихте притеснителни данни, че новото ръководство на „Кинтекс“ бави умишлено и проваля договор на стойност 80 милиона лева. На фона на думите на правителството и в частност на министър Нинова за прозрачност и грижа за хората, как си обяснявате подобна политика?

Докато все още бях изпълнителен директор на „Кинтекс, още на 23 и 28 март, постъпиха 2 официални писма за този проект от страна на традиционен клиент на дружеството - Министерство на отбраната на страна от Африка. Едното писмо представляваше уведомление за възлагане, а второто покана за сключване на договор в срок до 30-ти май тази година. Под мое ръководство веднага започна подготовка за сключване на този външнотърговски контракт, но 2 седмици по-късно започна агресивната атака срещу мен от г-жа Нинова и аз бях освободен. Всъщност куриозното бе, че бях толкова неудобен, че реално аз бях 2 пъти уволнен по нейно нареждане.

Куриозите обаче не свършват до тук. До настоящия момент този рекорден договор все още не е сключен, въпреки че се изисква единствено техническото му подписване. Ръководството на ДКК, което е компанията-майка на Кинтекс, на пресконференция дори отрекоха съществуването на този договор. Така ме принудиха да публикувам документи с частично заличени данни, за да алармирам обществото, защото е очевидно, че се работи срещу интереса на държавното дружество. Забавата на този проект, който обезпечава дейността на Кинтекс за 1-2 години напред, може би се дължи една от следните 2 причини: некомпетентност на новото ръководство да финализира този готов договор; или наличие на частни финансови интереси, като например да се договорят отчисления от поддоставчици на Кинтекс или да се пришие мним посредник, който уж имал принос за този проект и той да получи милиони комисионна от държавното дружество.

Не знам до колко страничния наблюдател разбира темата, но това което ме тревожи е, че в момента може би се търси възможност да се изплатят сериозни суми на някоя частна консултантска компания без тя да е свършила никаква работа. Къде отиват после тези пари, всеки може сам да предположи. Аз съм се изградил като професионалист именно в Кинтекс, работил съм там в продължение на почти 11 години, преминавайки поетапно всички нива на кариерното развитие и съдбата на това оръжейно предприятие не ми е безразлична. В тази връзка се надявам да съм лош пророк, но прогнозите ми са или за пълен провал на този сериозен по своята стойност проект, или за значително намаление 2-3 пъти на печалбата от него.

- Още май месец министър Нинова поиска вашето освобождаване. Получихте ли за толкова време яснота защо се наложи това и беше ли ви дадено обяснение за действията на министерството?

Въпреки моите 4 писмени искания за срещи с г-жа Нинова, докато още бях на поста, в рамките на 4-5 месеца тя така и не отдели 15 минути за среща с директора на държавното дружество Кинтекс. При едно мое посещение в министерството бях отпращан от стая в стая, без дори да ми бъде ясно заявено дали министърът въобще има интерес да разбере реалното състояние на стратегическо държавно дружество, каквото е „Кинтекс“. Същото отношение прояви и Калоян Методиев – началник на кабинета ѝ. Безспорен факт е, че аз спрях източването на Кинтекс, като прекратих плащанията и договора на офшорна компания, получила от предходни директори над 10 милиона лева без да е свършила никаква работа.

Също безспорна заслуга е, че с колектива на Кинтекс гарантирахме и бъдещето на дружеството с този рекорден договор, за който стана дума. Всичко това не са просто мои думи, а факти, които се подкрепят с редица документи. Срещу всичко това бях подложен на истинска репресия и то в 21 век. Затова и днес си мисля, че всъщност моите действия не са били удобни за някого. Явно съм засегнал някои мощни интереси, като съм спрял източването и съм гарантирал финансова независимост на Кинтекс без да се дължат крайно съмнителни комисионни.

- Предвид заявките за възраждане на икономиката от страна на министър Нинова как бихте определили начина по който тя ръководи поверените ѝ държавни предприятия и в частност „Кинтекс“, предприятието за което вие отговаряхте до скоро?

Аз от 1-2 месеца водя задочен спор с г-жа Нинова изцяло на принципна основа: защитавам базови правила, че не може дори вицепремиер да лъже по адрес на граждани и да укрива информация от обществото. В тази връзка следя дейността на министерството, в частност подопечните дружества от военно-промишления комплекс и някои други. Скандални са обявените конкурси за директори на Кинтекс, ВМЗ, ДКК, НКЗИ, БАЕЗ и ЕлБуБулгарикум. Това са държавни дружества със стотици милиони активи и проекти. На този фон министърът в оставка обявява конкурси за техни директори незабавно след падането на правителството и то по една скандално ускорена процедура: със срок за кандидатстване, забележете – от 3 дни.

При конкурса за Кинтекс и ВМЗ обявата бе пусната в петък следобед (1-ви юли) и 3-дневният срок изтичаше в понеделник. Това е безобразие! Агенции за подбор на персонал с месеци търсят ръководни кадри за големи компании, някои дори „крадат“ мениджъри от свои конкуренти, като им предлагат по-високи заплати, бонуси и социални придобивки, а г-жа Нинова е сигурна, че за 3 дни, два от които почивни, ще намери най-добрите директори. Най-„правилните“ за нея може би да, но при грешни назначения в такива стратегически предприятията щетите няма да са за министър Нинова, а за държавата. И то може би за следващите десетилетия!

Подопечното ѝ министерство няколко пъти пусна прессъобщение, че ме дава на прокурор, но не можа да обяви чрез медиите, че има конкурси за директори на толкова важни държавни дружества. Защо ли този двойствен подход не ме учудва – целта определя средствата. Експериментално аз подадох документи за участие в тези „бързи“ конкурси и бях отстранен по субективното усмотрение на комисията, защото съм нямал добра репутация…. Явно това е инструментът за премахване на неудобни кандидати.

Тези „спешни“ конкурси целят може би или бетониране на предходно назначените от нея без конкурс верни другари, или раздуване на щата на бордовете, за да се трудоустроят може би важни партийни кадри в заможни държавни предприятия. Именно от тези назначения обаче ще зависи дали тези публични дружества ще продължат да бъдат успешни или ще споделят незавидната съдба на много други фалирали и закрити в годините назад. Мисля, че начина на провеждане на конкурсите за директори предопределя и бъдещите резултати на тези държавни фирми.

- В едно свое интервю разкрихте данни, че се готви преподписване на договор с чуждестранна офшорна фирма. Имате ли данни това да се е осъществило след вашето отстраняване, както и това на Съвета на директорите на предприятието?

Моите опасения се базират на низ от събития, които поради липса на наивност не мога да определя като съвпадение: прекратено източване на Кинтекс последвано от моето уволнение. След като по толкова брутален начин бях махнат от дружеството, аз реално нямам възможност да следя този въпрос. Всъщност може би точно това е била целта – защото съм бил неудобен за нечии схеми. Надявам се, че нито колектива, нито новото ръководство на Кинтекс ще позволят възобновяването на тази порочна практика, която представлява де факто кражба чрез измама.

- Срещу вас имаше сигнал от страна на ДКК за причинени щети. Бихте ли разяснили какво съдържа този сигнал?

За разлика от г-жа Нинова, която не се яви в съдебна зала, а адвокатът ѝ се разболя в деня на делото ми срещу нея за лъжите ѝ, аз съдействам на българските институции в търсенето на истината. Предоставих на Прокуратурата 16 страници сведения и данни по нелепите твърдения на ДКК за мои нарушения. С позоваване на десетки документи (с посочване на регистрационните им номера и дати) доказах на разследващите, че съм заплащал само за свършена работа в полза на Кинтекс и то удостоверена писмено от множество служители на дружеството. Обосновах и несъществуването на неустойки за претендиране към наши доставчици, което бе второто несъстоятелно твърдение на ДКК. Между другото прокуратурата не е образувала преписка по лъжите на г-жа Нинова, че съм в конфликт на интереси. Вероятно държавното обвинение след преглед на смехотворните материали, изпратени от министъра, е отчела липсата на всякаква достоверност на твърденията ѝ.

- Вие заведохте дела срещу министър Нинова. Докъде стигнаха те?

Като причина за освобождаването ми министър Нинова медийно посочи, че съм в конфликт на интереси, защото участвам в друго частно оръжейно дружество. Точно за тези нейни думи вече съм завел 2 съдебни дела: едно по Наказателния кодекс в СРС и второ гражданско дело в СГС. Принуден бях да действам така поради възможностите за блокиране на първото още в неговия зародиш чрез протакане във времето, за да може да се избегне правосъдието, като се скрие зад депутатски имунитет.

На първото заседание по делото по Наказателния кодекс, което бе на 13-ти юли, г-жа Нинова не се яви, а адвокатът ѝ се бе разболял същата сутрин. Делото бе отложено за есента. Понеже предполагах, че тя ще направи всичко възможно да избегне съдебна отговорност за думите си, паралелно подготвих втори иск – граждански, от който тя няма защита чрез имунитет и още на следващия ден моят адвокат Полина Велчева (една от многото ѝ каузи бе правната защита на студентите, които бяха обект на насилие под колоните на Министерски съвет) депозира финализираната искова молба в СГС. Ще защитавам до последно правата си по съдебен ред и съм убеден, че се докажа правотата си.

- Г-н Михайлов, оръжейната индустрия е чувствителна тема, а вие изнесохте шокиращи данни за злоупотреби за милиони левове. Получавахте ли заплахи и притеснявате ли се за своят безопасност?

Аз нямам „чичо владика“. Баща ми бе диригент, който прославяше българския фолклор и църковна музика в чужбина и почина когато аз бях на 18 години. Майка ми е пенсионер – филолог с 30-годишен стаж в БАН. Казвам всичко това, за да ме разберете – цял живот аз имам само моето име и професионалната ми репутация. Животът ми се е стекъл така, че се е налагало да разчитам само на себе си. Затова и не се отказвам лесно.

Вярно е, че за първи път влизам в пряк сблъсък с вицепремиер, но аз нямам избор - аз бях принуден от г-жа Нинова да опровергая лъжите ѝ по мой адрес и да разкрия на обществото може би съзнателно укриваната от нея информация. Истината винаги побеждава и трудно мога да бъда уплашен! Мисля, че г-жа Нинова също разбра това. Не на последно място – аз съм дълбоко вярващ човек и смятам, че когато си последователен и постъпваш както е правилно, съдбата е на твоя страна. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети