Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Алгафари: Не може да се целуваш с мляскане, както го правим тук по села, паланки и събори

Мнения

Алгафари: Не може да се целуваш с мляскане, както го правим тук по села, паланки и събори

Алгафари: Не може да се целуваш с мляскане, както го правим тук по села, паланки и събори - Tribune.bg

Радева да не си втълпява, че е първа дама, няма такова нещо в България, казва политическият пиар

Политическият пиар Нидал Алгафари ексклузивно пред Tribune.bg.

Г-н Алгафари, пореден гаф, който беше определен и като дипломатически, допусна първата дама на България Десислава Радева при посещението в Словения, на какво се дължи това?

Дали е дипломатически гаф – не мога да кажа. Но е гаф. Трябва някой да обясни на съпругата на г-н Радев, защото тя не е съпругата на президента, тя е съпругата на г-н Радев, че не може да се целува с мляскане, както го правим тук по села, паланки и събори. Все пак, когато си на такава позиция, да си съпруга на г-н Радев, който в случая е президент на страната, има протокол. При този протокол хората се доближават един до друг, но не се целуват.

Не би било логично и правилно с червило да го начерви, защото на следващата стъпка медиите, ще го снимат. И това ще доведе до проблем за този човек. Второто нещо, което го има е, че даже и да се е случило това нещо, г-жа Радева трябваше да намери начин, по който да намекне на словенския президент, че го е изцапала с червило. За да може той да си го махне, а не тя да го гали, което също пред медиите е недопустимо. Това са такива неща, които би трябвало да се научат в едни учебници по протокол. Има много гафове, които са ставали по света. Не сме единствените!

Подобен вид поведение като това с целувката и последващото забърсване, как се възприема в чужбина. Не се ли „излагаме пред чужденците“ както често обичаме да казваме ние българите?

Като се казва, много зависи в коя чужбина. Едно е в английския кралски двор как би се възприело подобно нещо, съвсем по друг начин как би се възприело във Франция с президента на Франция. Съвсем друго, ако се отиде в Япония, примерно с императора или в Арабските държави при шейховете и емирите. Различно е. При всеки случай не е прието. Не е добро. Не са чак толкова близки, че да му лепва целувки с червило!

Тези неволни гафове, ако може така да се изразим, по какъв начин биха се отразили на президента на България и на президентската институция като цяло?

Не мисля, че биха навредили чак толкова на институцията президент и на г-н Радев. По-скоро тези случаи предизвикват насмешки и усмивки. И най-вероятно си ги разказват по седенките. Мисля, че няма да е нищо повече от това, както се случи с – мир на душата му – президента на България Желю Желев със солта и с гафа в Япония. Както са се случвали и други подобни гафове. Не е нещо страшно. Единствено трябва някой да обясни на г-жа Радева, че в България няма статут на „първа дама“. Първата дама има статут в САЩ. В България тя няма никакви – нито представителни, нито официални, нито каквито и да е други качества, освен, че е съпруга на г-н Радев. Тя не е съпруга на президента. Всякакви намеси, чрез които тя се опитва да намекне, че е първа дама, смятам, че са погрешни, защото много объркват.

Това ли е съветът, който бихте ѝ дали?

Аз не мога да ѝ дам съвет. Има си много по-мъдри хора, които са около нея и ще ѝ дадат и вече със сигурност са ѝ дали съвети. Смятам, че тя също е достатъчно мъдра и разбира нещата, за да разпознае грешката си. Смятам че лека-полека ще се понаучат. Хубаво е да се прочете един много хубав учебник за протокол, много добър, с всичките примери кое как се прави и в кой случай. Има какво да научи, но да не си втълпява самата тя на себе си и на хората около нея, че тя е първа дама на държавата. Няма такова нещо в България!

Интервю на Андреа Драганова

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети