Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Балотаж между живота и смъртта

Мнения

Балотаж между живота и смъртта

Димитър Петров, коментар за Tribune.bg

Предимството на мажоритарните избори в два тура (каквито са президентските) е, че на първи тур можеш съвсем спокойно да гласуваш за онази двойка, която най-много те кефи, без да ти пука на кое място ще се класира, дали ще вземе поне 4% (както на парламентарните) или дори 1% (тук не се получава субсидия). Кандидати бол, има предостатъчно за всички вкусове, политически убеждения и психични разстройства, неумело маскирани като вкусове или политически убеждения.

На втори тур обаче, изборът е само между първите двама (и между техните вицета). Или единият, или другият. Може да се гласува „за“ някого, може и „против“ другия. Теоретично има и „за гъби“, както и „не подкрепям никого“, но това не са реални опции. Единият от двамата ще бъде президент следващите 5 години – искаме, или не искаме.

Какво имаме в случая?

Ген. Румен Радев срещу проф. Анастас Герджиков. За техните вицета вече писах.

 

Избори за (вице)президент

Сега да обърнем внимание на титулярите.

За проф. Герджиков се твърди, че бил аватар на Бойко Борисов. Добре, нека да е така. Приемаме, че истинската битка е между Радев и Борисов.

Всъщност, това са двамата водещи български политици в последно време. Борисов управляваше държавата до 11 май тази година включително, Радев – от следващия ден до момента (чрез служебните правителства).

Какви са разликите между „епохата Борисов“ и „епохата Радев“? Може да се говори и пише много по въпроса, но аз ще се спра конкретно на една – политиките по отношение на ковид пандемията в частта им за смъртността от коронавируса.

Първото служебно правителство за тази година встъпи в длъжност на 12 май. Ефектът от решенията на здравното министерство се проявява с известно закъснение (2 седмици за разпространението на заразата и още 2 седмици за тенденциите при смъртността). Също така на новия министър и екипа му е нужно и известно време за адаптация, затова нека да  разгледаме периода от 1 юли нататък. А преди това – да го пишем на сметката на „Борисов 3“.

Какво виждаме от официалната статистика? От 1 юли до 13 ноември от ковид са починали 8 124 души. А за същия период на миналата година (при управлението на Борисов) – 1 823 души. Близо четири и половина пъти разлика! При аналогични сезони (забелязва се, че и миналата, и тази година, кривата на заболеваемост следва определена закономерност – слабо разпространение през летните месеци и засилване през есенните. А кривата на смъртността следва тази на заразяването. С „дребната“ подробност, че през 2020 година още нямаше ваксини срещу ковид. А както е видно в други държави, високите нива на ваксинация на населението не намаляват разпространението на заразата, но намаляват (при това драстично) тежките заболявания и смъртните случаи.

Ако започнем да разглеждаме двата периода по месеци, сравнението е още по-стряскащо. Вижда се, че през 2020 година действащият тогава Национален оперативен щаб и правителството на Борисов успяват да удържат смъртността в напълно поносими граници (под 20 човека дневно на усреднена 7-дневна база) почти до самия край на октомври. Едва след това смъртността тръгва рязко нагоре и 3-ия пик в началото на декември достига числото 140 (пак на 7-дневна база, а не като абсолютен дневен рекорд), а 4-ия в началото на април – 125.

В „епохата на Радев“ също имаме ниски летни нива (под 20 през юли и по-голямата част на август), но това, което предната година се случва в края на октомври, сега започва още в края на август. Два месеца по-рано повишаване на смъртността! И ако на 13 ноември миналата година усредненият показател сочи 69, то тази година е… 169. Най-големият пик миналата година (140) е отчетен на 5 декември. Тази година той е задминат още на 31 октомври и продължава да се покачва.  Нали се сещате какви стойности можем да очакваме около 5 декември тази година? И има ли сила (и време) това да бъде избегнато?

Но за да не ви обърквам с тези числа, нека най-добре да сравняваме сумарната смъртност месец по месец – миналата и тази година.

Юли 2020г. – 153 души. Юли 2021г. – 152 души. (идентично)

Август 2020г. – 246 души. Август 2021г. – 683 души. (над 2 и половина пъти разлика)

Септември 2020г. – 196 души. Септември 2021г. – 1 986 души. (около 10 пъти разлика)

Октомври 2020г. – 454 души. Октомври 2021г. – 3 117 души. (близо 7 пъти разлика)

1 – 13 ноември 2020г. – 776 души. 1 – 13 ноември 2021г. – 2 192 души. (почти 3 пъти разлика, но месецът дори не е преполовен)

А за седмиците до края на годината дори не искам да прогнозирам. Само напомням, че здравната ни система все още не е рухнала под напора на повишената заболеваемост. Ако това се случи, ни чака „италиански сценарий“ от миналата пролет…

Не се опитвам да убеждавам никого в нищо. Просто очаквам да се задейства инстинктът ни за самосъхранение. В неделя избираме между живота и смъртта.

***

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „Св. Климент Охридски“ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия.

Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на „Един завет“ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.  


Топ новини

виж още

Актуална тема