Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Биволъ“ и „Спаси София“ се изпокараха кой навредил повече на „Джи Пи Груп“

Мнения

„Биволъ“ и „Спаси София“ се изпокараха кой навредил повече на „Джи Пи Груп“

Биволъ и Спаси София се изпокараха кой навредил повече на Джи Пи Груп - Tribune.bg
Снимка:

Биволци били потърсени да разпространят „разследване“, което обаче определят като „мюре“ - но все пак го публикували

В прелюбопитен диалог се вкараха две от организациите, занимаващи се с черен пиар и координирани атаки срещу определени фирми и проекти. Сайтът „Биволъ“ настървено атакува „Спаси София“, а създателите на втората изразиха недоумение и влязоха в обяснителен режим.

Поводът

Поводът за скандала – оказва се, че двете групи са неспособни да се разберат кой е успял да навреди повече на строителната фирма „Джи Пи Груп“ и на Столична община. А всъщност всичко започнало „възпитано“ преди няколко дни, когато „Спаси София“ потърсили „Биволъ“ с надеждата да им помогнат с черен пиар.

Първоначалната размяна на любезности обаче скоро ескалира в остър коментар в социалната мрежа, публикуван на Фейсбук страницата на „Биволъ“.

*„Днес ви споделихме една публикация на някаква инициатива на име „Спаси София“, която разследвала, разследвала и намерила, че „Джи Пи Груп“ спестила от едни подложки за релси 200 000 лв. Дали ги на ОЛАФ. бТВ прави мощно разследване. Всички умни и красиви пишат дебели статии и ги слагат в чело.

200 000 лв, хора, това е по-малко от една комисионна за кмет от истинския #ДжиПиГейт.

Разбирате ли как работи подмяната и манипулацията? Народът пред зомбокутията сега трябва да асоциира Джи Пи Груп с малки суми, а не със стотиците милиони, за които пак настъпи мълчание.

И внимавайте със спасителите. Има и фалшиви“.

Не става ясно на 100% дали възмущението на „Биволъ“ е продиктувано от това, че освен тях са били търсени и БТВ. Или пък по чии точно стандарти „едни“, „някакви“, „мизерни“ 200 хил. лв., са дребни суми.

Така или иначе дали има реално нарушение или не, ще се реши от разследващите органи.

Острата реакция на Биволци обаче хвана напълно неподготвени „спасителите“, които очевидно не са очаквали подобен „приятелски огън“.

...ама какво погрешно сме направили не разбирам? Грях е, че сме се обърнали към вас, ако имате интерес, да го публикувате? Става наистина смешно...“, пише под коментара Андрей Зографски от „Спаси София“.

Безобразие е да се правите на бедни роднини, които искат да изнесат данни за Джи Пи. Безобразие е да ни губите времето, след като сте се договорили с бТВ да раздухате едни 200 000 лв. Подходихме добронамерено след тази мазна интродукция. Споделихме разследването на „съмишлениците“. Нито дума не ни казаха, докато просеха, че са подготвили отдавна предаване по бТВ за едни 200 000 лв. щета от подложки. На фона на стотици милиони от истинския #ДжиПиГейт. Не се подвеждайте по мюрета“, продължават конспирациите на „Биволъ“.

Участниците

Двете страни в спора всъщност традиционно са от едната страна на барикадата.

„Биволъ“ сам определя себе си за сайт за „разследваща журналистика“ и имат претенцията да са буквално единствените в страната. Зад него стоят двама души – Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Разкритията им обаче често са със съмнителен характер и основани главно на спекулации и хипотези.

Освен това Биволци открито работят срещу определени бизнес интереси и безскрупулно манипулират общественото мнение в своя изгода. Скорошният грозен пример за това стана трагичната смърт на младата майка и телевизионна водеща Виктория Маринова, която беше употребена безмилостно, за да придадат несъществуваща стойност на собственото си разследване.

Неправителствената организация „Спаси София“ съществува и се издържа от това непрестанно да атакува всички по-значими проекти на Столична община. Структурата съществува вече близо десетилетие, гравитира около разбитите десни партии, а основната им дейност се състои в организиране на черни пиар акции срещу Общината и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Иначе сами за себе си твърдят, че са „граждански наблюдател върху дейностите на институциите, посочването и коригирането на допуснатите грешки и помагането при тяхното отстраняване, както и показване на правилната посока за дългосрочно и устойчиво развитие на София“.

Истинските причини?

Така и не стана ясно пред кого трябваше да премерят сили „Биволъ“ и „Спаси София“. Очевидно обаче първите решиха, че тази конкретна черна пиар кампания, трябва да бъде водена лично, а втори играч на „пазара“ е недопустим.

В опита си да омаловажат опонента хората на „Биволъ“ си послужиха с епитети като „деца“ и „фалшиви спасители“.

Реакциите

Кръстосаният огън вкара в недоумение поддръжниците на двете организации, които без изненади – всъщност са едни и същи. Грозната атака на „Биволъ“ сякаш наклони подкрепата по-скоро към „Спаси София“, които след залпа от критики, присмех и обиди, се оказаха нещо като жертва.

Последователите на Биволци не им спестиха мнението си по въпроса:

Играете го изключително дребнаво и не ви прави чест с подобни нападки“

„Преди няколко седмици когато отложих лични ангажименти за да дойда да протестирам пред Съдебната палата срещу задържането на Димитър Стоянов, се видя колко хора подкрепят Биволъ in meatspace - няколко стотин. Сигурен съм, че от изказалите се в коментарите тук има и други от тях и критиката и разочарованието са съвсем добронамерени“

„Последно време „биволчетата“ нещо започнаха да се объркват от превъзбуда“

„Закривайте този чат, че и малко останалите нормални ще се изпокараме,..за нищо...ясно е, че всички сме мн изнервени от заобикалящата среда“

„Ясно, няма смисъл и жалко. Ще загубите много от феновете си по този път“

„Филма е тотален. Нали разследвате, покажете нещо за Спаси София! Работя рамо до рамо с едно от момчетата и в момента вие паднахте тотално, това е грозно, бляк!!“

„Филма верно е тотален, не бях предполагал, че могат да паднат така...“

„Бивол, самовлюбената стрелба на 360° не помага на имиджа ви“

„С този коментар ме карате да се замисля дали да не спра месечните дарения, които ви правя. Няма как да прокопсаме, ако играчи от един отбор си подливат вода. Малко ми напомня на историята между Да, България и Нова България на последните избори“

„Голяма излагация, Биволе! Държите се като налудничави жертви на конспиративни теории и кемтрейлс! Ужасно тъжно“

„Биволь, да не са ви хакнали бе ? Плюете като зарязана любовница“

„Само да кажа, че само още един такъв ваш пост ме дели от спирането на ежемесечното ми дарение към вас“

„Разочароващ коментар, струва ми се че в Биволъ започвате да губите почва под краката си“

„Страницата на Биволъ или е хакната, или хората са пияни“

„Нагъл коментар, като се има предвид фалшивата новина, която сътворихте напоследък. Нещо май на сериозно се взехте“

 

*Забележка – публикуваме всички коментари с оригиналния им правопис и без редакторска намеса


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Niki Milanov Обяснителен режим, защото всички повтарят като папагали една и съща измислица. Всички искат по-красива София, но и да има скандали някъде. Това им е силата на тях...
19.10.2018 21:07 / Отговор
Съд народен И едните, и другите - пълни продажници. Слуги на крадеца Костов и червенобузия му другар. Комунистически възпитаници и подлоги. Да живее вечната дружба ДСБ-БКП-БСП
19.10.2018 21:08 / Отговор
Барк Зелените рекетьори само липсват :))) На едните не им пука за природата, на другите на им пука за София, на третите - за България, всичко е въпрос на ПАРИ!!!
19.10.2018 21:13 / Отговор
спасете телето жалки са! разследващи лъжци!
19.10.2018 21:17 / Отговор
Корентин И аз мисля, че са жалки. Просто са жалки. Особено Спаси София, нямам думи просто. Търсят медийно внимание и прочие и като някой им го даде злоупотребяват. Пълни нещастници!
20.10.2018 09:02
Аделина Петева Цялата ДС-мафия е впрегната да събори партийния враг ББорисов, но не за друго, а щото не могат да го разиграват -секнаха им кранчетата, България се отскубна от руската хватка и това никак не им се харесва на другарите. Но българският народ не е глупак, инстинктивно усеща активните мероприятия, а хората не са ограничени както преди с няколко медии, имат достъп до много източници и сами могат да преценят кое е истина и кое не.
19.10.2018 21:21 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати