Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Строителите към Радев: Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на неверни твърдения

Политика

Строителите към Радев: Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на неверни твърдения

Снимка:

Трагедия се политизира и използва, а това е опасно, предупреждават от Камарата на строителите в България

Изказванията на президента по повод на трагедията край Своге, в която при катастрофа загинаха 17 души, предизвика остра реакция от страна на строителите. „Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения“, заявиха в своя позиция от Камарата на строителите в България (КСБ). И подчертаха, че внушенията, които отправя Радев, не са за първи път, а говореното на президента е изключително опасно и може да доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България.

„Твърденията за „порочни системи в обществените поръчки, строителството“, „изядени“ пари и вихреща се „безнаказаност“ са необосновани и безотговорни, част от политическото говорене, без никаква аргументираност, което показва тенденциозност и създава негативни нагласи в обществото към един от браншовете с основен принос към икономиката и осигуряващ сериозна заетост“, заявява браншът. И напомня, че той създава блага за страната.

„Напомняме, че в Централния професионален регистър на строителя на КСБ са вписани над 5100 фирми, които осигуряват работа на над 200 хил. души и препитание на близо 1,5 млн. българи. Голяма част от тези хора вероятно също са гласували за президента Радев, чиито са тези твърдения.“, пише още в позицията.

„Призоваваме президента г-н Радев да се извини на тези 200 хил. души, работещи в строителния бранш! Строителният отрасъл е изправен пред огромни предизвикателства, спирането на стартирали и забавянето на реализацията на предстоящи важни инфраструктурни проекти може да доведе до сериозни икономически последици за България, както и до критично задълбочаване на и без това тежкия проблем с липсата на кадри, които просто ще напуснат страната, търсейки по-стабилен трудов пазар“, предупреждават от Камарата.

Браншът изразява съболезнования към близките на загиналите и пострадалите при пътния инцидент.

„Ние вярваме, че следствието и прокуратурата ще установи причините и виновните ще бъдат наказани. За съжаление една трагедия се политизира и използва, като се поставя негативен знак върху строителния бранш като цяло и се омаловажават огромните усилия и постигнатото в модернизирането на инфраструктурата и строителството на важни обекти на фирмите, които работят при стриктно спазване на законовите изисквания и нормите за безопасност“, се казва още в позицията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Благовещение е!

Благовещение е!

Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителя

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив