Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Дипломат: Едва ли ще се стигне до размяна на територии между Сърбия и Косово

Мнения

Дипломат: Едва ли ще се стигне до размяна на територии между Сърбия и Косово

Снимка:

Косовският президент Хашим Тачи заяви, че ще подаде незабавно оставка, ако бъде официално подведен под отговорност за военни престъпления в качеството му на командир от Армията за освобождение на Косово. Това се случва в момент, когато Сърбия и Косово трябваше да преговарят в САЩ.

Какво се крие зад бурните събития в Косово от последните дни, анализира дипломатът Боби Бобев*.

Америка ли е в основата на обвиненията срещу хашим Тачи точно в този момент. Вашингтон има желание да ръководи събитията там?

- Според мен още не е ясно чий ход е това, защото вероятно ще доведе до оставка на Тачи, а той беше най-яростният привърженик на тясното коопериране с американците. Той беше най-изявеният апологет на това, че трябва да се върви плътно със САЩ.

Може би е опит да се привлече Сърбия? Не се състоя тази среща на Вучич и Тачи отвъд Океана.

- Не се състоя, но тя беше договорена. Тя щеше да се проведе. Сега очакваме да видим дали на 17 юли, това, което предлага Макрон за среща в Париж, ще се реализира. Това изявление снощното на Тачи, че ще подаде оставка, ако се потвърдят обвиненията, това означава няколкомесечно отлагане. Многоаспектни са нещата. Сложни са и ще видим какво ще се случи накрая.

Под влияние на американската дипломация не се стигна до извънредни избори в Косово. Може би Тачи е фигурата, която пречи на диалога с Белград? Да напомним, че само премиерът Борисов успя да накара президентите Вучич и Тачи да си стиснат ръцете в София.

- Не е точно така. Това е преговорен процес, който върви от 9 години. Втори въпрос е, че може да се очаква повече като резултати, но този процес върви от много години. Така че някакви резултати могат и да се очакват, предстои възстановяване на диалога в обозримо бъдеще и така.

Какъв е залогът? Говореше се за размяна на територии?

- Това едва ли ще стане, защото никой не го подкрепя. В самото общество в Косово има яростни противници на това, а и в Сърбия вероятно. Целта е така нареченото нормализиране на отношенията, което е заявена от самото начало на преговорите под егидата на Европейския съюз.

Отказа ли се категорично Косово от тези мита на сръбските стоки?

- Отказа се. Категорично се отказа. Отмени ги новото правителство.

А спорът за Водно-електрическата централа „Гази вода“?

- Той продължава да стои, защото централата е част от енергийната система и на Сърбия, така че този въпрос е сред многото, които тепърва трябва да се изясняват! И въпроси за собствеността на минните предприятия в Северно Косово, и за „Гази вода“. Има много работа да се върши, но идеята е да се разговаря.

Как стои Албания в този процес?

- Албания подкрепя Косово. Това е съвсем очаквано. Въпреки че на базата на вътрешнополитически търкания вътре в самата Албания от време на време се отправят критики към Еди Рама, че е загърбил Косово. Но ето, че вчера той обяви и днес е в Косово. Щом се появи някаква трудност за косовските лидери, той веднага се появява там. Това е една силна морална подкрепа. Моментът е труден за Косово, безусловно.

Има ли фигура, която да замести Тачи?

- Съгласно косовската Конституция има решение на Конституционния съд в Косово, че външната политика се ръководи от изпълнителната власт. Още преди да се подготви окончателно срещата във Вашингтон, която не се проведе, още при съставянето на новото правителство, премиерът Хоти каза, че той ще води преговорите и срещу това нямаше никакви възражения.

Според Вас изходът от тази заплетена ситуация е по-бързото възобновяване на преговорите под егидата на Европейския съюз?

- Първата крачка е да се възстанови диалога.

Какви са шансовете за развръзка?

- Зависи от много фактори. Зависи от това какъв натиск ще се оказва от Брюксел и от Вашингтон към Прищина и Белград. От много неща зависи.

А какво иска Косово?

- Косово иска признаване от страна на Сърбия за изпълнение на приоритетната цел. Защото, ако Сърбия признае Косово, това ще поведе след себе си улесняване на нещата в съвета за сигурност на ООН. Русия е заявила вече, че което е добре за Сърбия, е добре и за Русия. Така че ако се стигне до признаване на Косово и до нормализация на отношенията, това ще отвори пътя на страната към участие в международни организации.

А Сърбия бяга? Какъв ще е залогът тя да признае Косово?

- Това са многото фактори кой и как ще въздейства. Самият Вучич няколко пъти е казвал, че решението за Косово няма да бъде леко и ще бъде много трудно за Сърбия, но то рано или късно под някаква форма трябва да се вземе това решение.

*Дипломатът д-р Боби Бобев е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Албания в периода 1998 – 2006 т. През 2004 г. му е присъден дипломатически ранг посланик. През 2006 г. с указ на президента Алфред Мойсиу получава Албански орден на признателността. От 2010 г. до 2014 г. е посланик в Република Косово. Ръководил е магистърски лекционни курсове в СУ „Св. Климент Охридски”, НБУ, Дипломатически институт при Министъра на външните работи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема